В България има фармацевтична мафия и за нейното съществуване са

...
В България има фармацевтична мафия и за нейното съществуване са
Коментари Харесай

Стефан Константинов: В България има фармацевтична мафия

В България има фармацевтична мафия и за нейното битие са налице всички признаци, съобщи някогашният министър на опазването на здравето доктор Стефан Константинов в студиото на Би Ти Ви.

Той уточни, че България, която е най-бедната страна в Европейски Съюз има най-високи разноски на медикаменти на глава от популацията в блока, а за последните няколко години при инфлация от към 37%, онколекарствата са поскъпнали с 800%.

Той също по този начин обърна внимание, че имено покачването на цените на медикаментите в най-голяма степен въздейства на общото покачване на здравните разноски у нас.

Д-р Константинов съобщи, че има разнообразни противозаконни практики във фармацевтичния бранш, в това число препродажба на скъпи онколекарства, които са били открити в други страни, а по документи са били приложени на пациенти у нас . Според него съществува и практиката да се изписват медикаменти на хора, които не се нуждаят от тях и след това те да се препродават.

Бившият здравен министър означи, че към този момент втора година, заради наработеща система, не се организират единни електронни търгове и лечебните заведения сами, по кое време с търг, по кое време без търг, закупуват медикаменти. Според него това е блестящо доказателство, че " фарма-мафията " е инфилтрирала държавните структури, щом може да повлияе на толкоз високо равнище, че тази система да не работи.

Той упрекна и някогашния здравен министър Асена Сербезова, че го отстранила от управлението на националната онкологична болница, откакто той е съумял да стабилизира финансовото положение на болничното заведение и приключи доста порочни практики на закупуване на медикаменти в нея.
 Лекари и фармацевти в спор да се позволява ли генерична промяна на медикаменти в аптеките
Лекари и фармацевти в спор да се позволява ли генерична промяна на медикаменти в аптеките

И при какви условия се прави тя в Европа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР