В България има достатъчно пшеница за осигуряване нуждите на страната

...
В България има достатъчно пшеница за осигуряване нуждите на страната
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите: В България има пшеница за 2 години


В България има задоволително пшеница за обезпечаване потребностите на страната за 2 години напред и износът няма да заплаши продоволствената сигурност на страната. Това обявиха пред Българска национална телевизия от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От сектора упорстват за явен пазарен механизъм при закупуване на пшеница за запаса. По-голямата част от създадената у нас пшеница обичайно се изнася, тъй като вътрешният пазар е дребен и се задоволява напълно. В очакване на новата годишна продукция, зърнопроизводителите са уверени, че дефицит няма да има.

Има задоволително количество зърно в страната – ще може да бъде удовлетворен т нар държавен запас. Износът е основата движеща мощ на земеделието в България, в случай че няма експорт, всичко това, което е правено през годините умира, споделя Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Забрана за експорт на зърно от България няма, само че от сектора споделят, че през последните дни срещат усложнения.

Днес поради засилени инспекции на Агенция " Митници " Национална агенция за приходите и " Автомобилна администрация " на граничен пункт " Кулата " се образува километрична опашка от тежкотоварни камиони.

Войната в Украйна неведнъж повиши цената на зърното на международните пазари и у нас. Увеличение има и при горивата и препаратите за растителна отбрана, което ще повлияе цените на новата годишна продукция. Затова производителите упорстват страната да изкупи пшеницата на пазарен принцип.

Няма по какъв начин да определим твърда цена, сега на тържищата цените скачат на дневна база с по 15%, сподели Ангел Вукодинов- зърнопроизводител.

Нека да бъде направен подобен пазарен механизъм, който страната да не загуби, а тя няма да загуби, тъй като закупува едно количество зърно, което в следствие ще може да подмени, съобщи, раздаде. Както тя си реши, дано да не изгубят и тези които го създават, споделя Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Засега хлебопроизводителите се въздържат от повдигане цената на продукцията си.

Ако го създадем, единствено ще дадем празни приказки в устите на хората или ще ги паникьсаме сега, споделя Димитър Йолтов, хлебар.

Хлебопроизводителите не се ангажират докога ще съумеят да задържат цените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР