В България има 7 държавни детски градини, и всички те

...
В България има 7 държавни детски градини, и всички те
Коментари Харесай

В България има 7 държавни детски градини – само за деца на военнослужещи

В България има 7 държавни детски градини, и всички те се финансират от Министерството на защитата. Тези детски заведения обслужват единствено деца на военнослужещи, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Според данните, с които БГНЕС разполага от Министерството на образованието и науката, общо в страната ни има 1814 детски градини към началото на образователната 2023-2024 година

От тези детски градини общински са 1695, а 122 са частни, 7 – държавни.

Общият брой на педагогическите експерти, които работят в детските градини, е 20 241 души. Най-много от тях работят в общинските - 19 383, следвани от частните – 817, държавните – 41.

Учителите в детските градини са подкрепени в своята работа от по този начин наречения непедагогически личен състав, който наброява 24 639 души. От него 23 915 работят в общинските градини, а 659 и 65 надлежно в частните и държавни заведения.

Според данни на Национален статистически институт, към средата на 2023 година общо 216 481 деца в България посещават детска градина. Те са разпределени в 9 462 групи в цялата страна. Това значи, че една „ госпожа “, с други думи – лице от педагогическия личен състав, дава отговор за най-малко 10 деца в група. Традиционно групите в детските градини, без значение дали в първа, втора, трета или четвърта, биват одобрявани приблизително по 27-29 деца, като за тях дават отговор по двама души педагогичен личен състав, и по един човек непедагог.

За страдание, дефицитът на личен състав е изключително очевиден и при общинските детските градини и ясли. Те са на прехрана на всяка община, като съгласно решение на Народното събрание, от тази година родителите на всички деца в общински детски ясли и градини са освободени от такси. Плащат се единствено спомагателните действия, да вземем за пример, в случай че детето посещава плуване, британски език, и други, като за всяка спомагателна активност всяко настрана образователно заведение организира конкурс – социална поръчка. Преди решението на Народно събрание за освобождение на родителите от такси, визитата в детска градина костваше на родителите по към 60 лева на дете според от другите общини. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР