„В България има 520 000 души във възрастта от 20

...
„В България има 520 000 души във възрастта от 20
Коментари Харесай

Проф. Каменов: Трите центъра за лечение на диабет у нас са крайно недостатъчни

„ В България има 520 000 души във възрастта от 20 до 79 години със захарен диабет, макар намаляващото население. 1/4 от тях не знаят, че имат захарен диабет, което е мощно притеснително ". Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ проф. Здравко Каменов, шеф на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в Александровска болница. В лечебното заведение се намира и единственият за страна ни Център за предварителна защита на захарния диабет и неговите затруднения, който е и единственият сертифициран у нас от Европейската асоциация за проучване на затлъстяването.

" 2 милиарда души на земята имат затлъстяване и наднормено тегло, като 700 милиона са със затлъстяване. Преди няколко години броят на хората със затлъстяване стана повече от хората с недохранване. Захарният диабет е едно от 4-те най-разпространени социално-значими незаразни болести. Така че, в международен мащаб на диабета се обръща от ден на ден внимание, тъй като това е една нова пандемия. 537 милиона души по света са със захарен диабет във възрастта 20 - 79 години. Като се чака броят им да пораства - т.е., в случай че в този момент един от 10 индивида е със захарен диабет, то се чака през 2048 година един от 8 души да има диабет. Компенсаторното хранене при стрес, изолацията и непроследяването на кръвната захар през пандемията утежниха положението на болните “, сподели проф. Каменов.

Той добави, че има 4 подгрупи диабет – вид 1, който е инсулино подвластен, вид 2 с инсулинова устойчивост, гестационен диабет и вид 4 - диабет, провокиран от увреждане на панкреаса, органът, който синтезира инсулина, който е отключва след хирургични интервеници, остри или хронични панкреатити или при банкет на някои лекарства.

Проф. Каменов посочи, че последните две декади бележат растеж в откриването и достъпа и на българските пациенти до трите най-нови групи лекарства за диабет. За някои от тях в огромни клинични изпитвания беше потвърден кардиопротективен и нервнопротективен резултат, т.е. те освен понижават кръвната захар, само че защищават и от затрудненията на захарния диабет. Вече се знае, че не е задоволително единствено да се управлява кръвната захар, само че и кръвното налягане, дислепидемията и телесното тегло, които имат не по-малко значение за преживеямостта на хората с диабет, разясни проф. Каменов.

" Достъпът на пациентите над 18 години до модерните помпи и датчици за по-добър гликемичен надзор у нас е стеснен. Това е изключително значимо за бременните пациентки, у нас това нещо в този момент стартира и малко сме закъснели от европейските стандарти. Крайно незадоволителни са и тези три центъра, в които на пациентите над 18 години може да се отпускат датчиците и помпите. С това ограничаване от три центъра за България ние не отговаряме на европейската линия. Имаме и потребност от повече от такива екипи в лечебните заведения ", сподели още проф. Каменов.

Той обърна внимание на това, че е доста значимо да се обърне внимание на храненето при диабетиците - последните декади се върнахме към забравените постулати на Хипократ преди 2500 година, че всички заболявания идват от червата. Затова и през днешния ден се обръща огромно внимание на чревния микробиот. Препоръчителна за хората с диабет е средиземномроската диета, 15 грама фибри на всеки хиляда килокалории, плодове и зеленчуци, лактобацили, пробиотици и пребиотици.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР