В България годишно стават по няколко хиляди катастрофи и никой

...
В България годишно стават по няколко хиляди катастрофи и никой
Коментари Харесай

Как се попълва двустранен протокол при катастрофа?

В България годишно стават по няколко хиляди произшествия и никой лидер не е застрахован от сходна тягост. Когато вредите от конфликта са единствено счупени фарове, огънати калници и други материални вреди, автомобилистите попълнят двустранен констативен протокол (ДКП).

С редица законодателни промени бе анулирано задължението на КАТ да посещава местопроизшествието при леки ПТП-та, като по този метод на отговорния не му се лишават контролни точки от талона.

От 1 март тази година при засвидетелствуване на събития с Държавен комитет по планиране (Двустранен констативен протокол) НЕ съдебна експертиза уведомява "Пътна полиция ". Ако имате каско, обърнете внимание какво написа в полицата. Възможно е в изискванията да се съдържа категорично условие да уведомите застрахователя си.

Двустранен констативен протокол се попълня, когато:

• Няма потърпевши или убити хора;
• В ПТП-то вземат участие единствено две транспортни средства;
• Освен двете транспортни средства, няма друго повредено имущество;
• Двамата участници имат единодушие за виновността и събитията, свързани с ПТП;
• Двете транспортни средства са в положение да се движат на личен ход след произшествието;
• Двамата водачи не са използвали алкохол или упойващи вещества;
• Двата автомобила са с български регистрационни номера.
Във всички останали случаи се уведомява КАТ, който би трябвало да посети местопроизшествието и надлежно да издаде протокол за ПТП!
Преди да пристъпите към попълването на бланките е значимо да уточните още:
• Имат ли двата автомобила подписана застраховка „ Гражнадска отговорност” (и каско);
• Имат ли водачите всички свои персонални документи, както и на колите си;
• Имат ли водачите бланка за Държавен комитет по планиране. Тази бланка следва да я получите при сключването на Гражданско отделение от вашия осигурител. Освен това застрахователните компании са длъжни да разгласяват примерна бланка в своя уебсайт, тъй че автомобилистите да могат да си я отпечатват.
Запомнете следните условия:
• Протоколът се попълня на мястото на катастрофата;
• Попълват се всички нужни полета. Информацията би трябвало да е правилна и да дава отговор на събитията.
• Пише се четливо, без неточности и корекции. Поправките могат да станат причина да не ви се изплати обезщетение. Вместо да драскате, попълнете нова бланка;
• Двамата участници са длъжни да си дават взаимно данните от застраховката „ Гражданска отговорност” и от шофьорските книжки; После би трябвало да подпишат протоколите.

Какви данни се попълнят в Държавен комитет по планиране?

Данните за МПС-то, ръководено от лидера, отговорен за злополуката, се попълнят в бранш „ Превозно средство А” (това е синята отвесна колона вляво). А на другия лидер – в бранш „ Превозно средство Б” (вдясно). Трябва доста деликатно и тъкмо да запишете всички изискуеми данни – дата, час и място на ПТП-то, за МПС, за застрахователя, за лидера и така нататък В т. 8 се попълня данните от застрахователните полици. Много е значимо да намерите очевидец – неговите данни и телефон се записват в т. 5.

В централната отвесна част на протокола (т. 12) се разказват събитията, при които е зародило ПТП-то. Посочени са 17 квадратчета, а вие би трябвало да отбележите, единствено тези, които дават отговор на съответната обстановка при конфликта. Най-отдолу записвате броя на задрасканите от вас полета.

Долната централна част е планувана за скица на ПТП-то. От нея би трябвало да стане ясно ситуацията на транспортните средства сега на удара, като се означават имената на улиците, пътни знаци, посоката на придвижване и така нататък Имате и поле за забележимите вреди по транспортното средство.

Според някои застрахователи доста значимо е провокиралият злополуката водач да напише категорично „ виновен” и да се подпише. НО,според нормативната уредба нито един законов или подзаконов текст не задължава лидера да признае виновност, което не е и належащо.

Двамата водачи имат период от 7 дни, с цел да уведомят застрахователя на отговорния лидер, като дават колите си за оглед.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР