В България генеричното заместване не може да бъде механизъм за

...
В България генеричното заместване не може да бъде механизъм за
Коментари Харесай

БГФармА: Има сериозен риск за системата, ако се приеме неконтролираното генерично заместване

В България генеричното заменяне не може да бъде механизъм за икономисване на обществени средства заради въведеното още през 2009 година вътрешно рефериране в ПЛС, посредством което се реализира цялостна оптимизация на обществените разноски в групите с генерични лекарствени артикули заплащани от НЗОК за домашно лекуване.

Това се споделя в позиция на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) по отношение на разногласието сред лекари и фармацевти за опцията при дефицит на избран постановен медикамент, фармацевтът да може да го размени с разполагаем в аптеката генерик.

„ Контролирано генеричното заменяне е мярка, употребена от доста страни в Европейски Съюз за понижаване на обществените разноски. Генеричното заменяне в тези страни се ползва следено и е със единодушието на лекаря и пациента, като се предлага най-изгодният финансово генеричен лекарствен артикул. Предвид съществуващата от 2009 година досега система на ценообразуване и реимбурсиране, в случай че бъде въведено безотговорно заменяне, то ще бъде не генерично, а фармацевтична подмяна на равнище аптека. При неконтролираното генерично заменяне, няма условие да се поддържа наличност от всички лекарствени артикули и да се предлага най-изгодният като цена за пациента. Аптеките, които са и търговски сдружения, имат търговски интерес да оферират финансово преференциалните за тях лекарствени артикули. При подобен тип заменяне се изгубва целесъобразността за пациента и остава единствено тази за аптеките. От друга страна фармацевтите ще стартират да постановат все по-високи условия за отстъпки към генеричните производители, които все по-трудно ще съумяват да дават отговор на повишените търговски условия, изключително във време на голям брой рецесии, и за малко време ще изоставен българския пазар както обособени лекарствени артикули, по този начин и цели генерични компании. Така доста скоро фармацевтите ще бъдат лишени от необятната опция за подмяна, до степен да няма какво да заместват и тази мярка ще се обърне против самите аптеки и пациенти “, се споделя в позицията.

От Асоциацията акцентират, че по данни на IQVIA генеричното заменяне, необятно застъпено в Германия, освен не е предпазило страната, а е довело до липса на над 87% генерични лекарствени артикули през зимата на 2022 година

„ Само мощна конкуренция сред доста опериращи на пазара генерични компании, произвеждащи лекарствени артикули от една молекула, може да обезпечи съществуване и да предотврати неналичията или дефицита на генерични лекарствени артикули в аптеките. БГФармА показва мощна паника и дефинира като сериозен риск за системата на лекарствоснабдяването неконтролираното генерично заменяне, което се предлага от БФС. В това отношение споделяме мнението на БЛС по повод изложените от тях условия за допустимо разискване на следено генерично заменяне “, се споделя още в позицията на Асоциацията.

От БГФармА оферират генерично заменяне на равнище аптека да се прави единствено след позволение на предписващия доктор, защото по този начин не се нарушава логиката и отговорността на лекаря за лечебния развой и лекарят може да наблюдава резултата от назначената терапия; да е налице настояща електронна система за следене и надзор на придвижването на лекарствените артикули до окончателното им разпределяне на равнище аптека и отписването им от системата за верификация; лекуващият доктор да има цифрова опция (наличие на подобаващ софтуер), да се осведоми по отношение на наличността и цената при изписване на преценен от него лекарствен артикул и да осведоми пациента. „ Ако фармацевтът има единодушието на лекаря за осъществяване на генерична подмяна (контролирано генерично заместване), то това да се случи след единодушие на пациента, отразено в електронната форма и да е длъжен да е обезпечил и предложил най-изгодния като цена за пациента лекарствен артикул от съответния INN “, споделят от БГФармА.

Генеричните фармацевтични производители са безапелационни, че е извънредно значимо да има поддържане и надзор на уравновесена система от търговци на едро и на дребно съгласно разпоредбите на конкурентното законодателство. „ В страните, където има въведено следено генерично заменяне, последното извършва икономическата логичност за икономисване на финансов запас, която у нас прави системата на Вътрешно ценово рефериране в подгрупите на обособените молекули-INN, настоящо в ПЛС. Въвеждането на генеричното заменяне няма да понижи разноските на НЗОК и фамилните бюджети за медикаменти, а в близка вероятност може да ги усили. При гледище от страна на ръководещите за въвеждане на генерично заменяне, належащо е да се разиска унищожаване от ПЛС на вътрешното ценово рефериране. Финансовите специалисти на другите виновни и контролни органи, НЗОК и МФ, след обширен разбор би трябвало да се произнесат кой механизъм ще е по-изгоден за управление разноските за медикаменти за домашно лекуване “, се споделя още в позицията на генеричните производители.

Целия текст на позицията може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР