В България една част от сградите са добри и устойчиви

...
В България една част от сградите са добри и устойчиви
Коментари Харесай

Инж. Шопов: В България една част от сградите са добри и устойчиви на трусове, но друга част - не

В България една част от постройките са положителни и устойчиви на земетресения, само че друга част - не.

Това разяснява пред Нова нюз инж. Георги Шопов. 

Всички здания, които са строени след земетресението във Вранча, когато нормативната база е изменена и е почнало изчисляването на сеизмика, са задоволително надеждни, че да можем да бъдем сигурни в тях. Проблемът е старите здания, които са строени по остарялата нормативна база, а точно старите центрове на огромните градове, където постройките въобще не са конструирани тъй че да устоят на земетресения, уточни той.

Има опция такива здания да се украпят. Аз самият съм правил такива планове. Прави се стоманобетонна рамка към тях като кафез, с цел да може въздействията от земетръс да бъдат поети, уточни той.

Той уточни, че постройките строени преди 1977 година би трябвало да бъдат подсилени. Всичко зависи от това, дали се влага в това тези здания да бъдат в допълнение усилени, тъй че да дават отговор на съвсременните условия. Но това е въпрос на публично решение, тъй като става дума за доста пари. Аз персонално бих отделил от своите средства и комфорт, с цел да укрепя постройката, в която пребивавам, добави той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР