В България е забранено да се внасят, придобиват, продават, притежават

...
В България е забранено да се внасят, придобиват, продават, притежават
Коментари Харесай

Държавата: Дивите котки в България са забранени!

В България е неразрешено да се внасят, получават, продават, имат и отглеждат екземпляри на диви котки и от разред примати, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Изключения от тези забрани в Закона за отбрана на животните се позволяват единствено за зоологически градини и избавителни центрове. Гражданите, които отглеждат нелегално посочените животни, се санкционират с санкция от хиляда до две хиляди лева, а при наново нарушаване – от две хиляди до три хиляди лева Животните подлежат на конфискация. 

От РИОСВ-Бургас оповестиха на уеб страницата си, че на 5 август са направили инспекция за загубен сервал в региона на село Лозенец в община Царево след изявления в обществените мрежи и получен сигнал.

Екипът е бил изцяло оборудван за залавяне на животното и е обходил региона, само че то не е било открито.

Собственичката на животното е предоставила фотоси на европейския му паспорт, в който то е вписано като порода " Савана F3 ", което значи, че е трето потомство хибрид. Тази порода е интернационално приета и е хибрид сред сервал и домашна котка. Видно от фотографията на паспорта,

животното е трайно маркирано с микрочип със подобаващ номер, оригиналът на паспорта съгласно собственичката е в Пловдив.

Затова ѝ е обещано наставление да показа документите на животното на 7 август в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас. Тя обаче не е изпълнила предписанието. На 8 август екип на екоинспекцията не я разкрил на адреса ѝ, а телефонът ѝ е бил изключен.

РИОСВ-Бургас са потърсили съдействието на Министерство на вътрешните работи и граничните управляващи за издирването на собственичката.

Според закона типовете " Сервал ", " Каракал " и " Рис " са диви котки и вносът, придобиването, продажбата, притежанието и развъждането им са изрично неразрешени, прецизираха още от Министерство на околната среда и водите. Отглеждането на екзотични породи котки, каквито са " Савана " - хибрид сред сервал и домашна котка, " Чаузи " - хибрид сред домашна котка и блатен рис/тръстикова котка и " Бенгалска котка " - хибрид сред домашна котка и далекоизточна/леопардова котка

все още са разрешени за развъждане в България, защото са интернационално приети породи и не се класифицират като диви.

От министерството показаха, че нямат данни за незаконен импорт на диви котки от развъдници, само че обърнаха внимание, че нямат пълномощия да упражняват пряк надзор при прекосяване на животни през граница. На граничните пунктове има ветеринарни лекари, които управляват потока на животни.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР