В България е забранено да се внасят, придобиват, продават, притежават

...
В България е забранено да се внасят, придобиват, продават, притежават
Коментари Харесай

МОСВ след сигнал за изгубен сервал: Забранено да се отглеждат екземпляри на диви котки у нас

В България е неразрешено да се внасят, получават, продават, имат и отглеждат екземпляри на диви котки и от разред примати . Изключения от тези забрани в Закона за отбрана на животните се позволяват единствено за зоологически градини и избавителни центрове.

Гражданите, които отглеждат нелегално посочените животни, се санкционират с санкция от 1000 до 2000 лева, а при наново нарушаване – от 2000 до 3000 лева . Животните подлежат на конфискация.

Според закона типовете сервал, каракал и рис са диви котки и вносът, придобиването, продажбата, притежанието и развъждането им са изрично неразрешени.
Отглеждането на екзотични породи котки, каквито са савана (хибрид сред сервал и домашна котка), чаузи (хибрид сред домашна котка и блатен рис/тръстикова котка) и бенгалска котка (хибрид сред домашна котка и далекоизточна/леопардова котка) все още са разрешени за развъждане в България , защото са интернационално приети породи и не се класифицират като диви.

В някои страни обаче развъждането на тези хибриди също е неразрешено. Например в някои щати в Съединени американски щати развъждането на савана е неразрешено, а в Нидерландия от 01.01.2024 година ще влезе възбрана за сервали и савана котки да бъдат отглеждани като домашни любимци.

Причините за тези ограничавания са свързани както с обезпечаване на сигурността на жителите, по този начин и с гарантиране на отбраната и хуманното отношение към животните. При приматите да вземем за пример е особено високо равнище на социалност и нужда от принадлежност към група от себеподобни. Отглеждането им като домашни любимци постоянно води до насърчаване на нападателно държание, боледуване,  неприятно физическо положение, изключително след постигане на полова зрялост, точно заради липса на съответната среда от себеподобни.
Дивите коти са измежду съвършените хищници – имат нужда от огромна територия, доста придвижване, инстинктите им са доста мощни, мъчно се опитомяват и също може да развият нападателно държание, неприятно физическо положение, боледуване и други поради несъответствуващи условия за развъждането им.

В Министерство на околната среда и водите няма данни за незаконен импорт на диви котки от развъдници, само че от министерството прецизират, че министерството няма пълномощия да упражнява пряк надзор при прекосяване на животни през граница. На граничните пунктове има ветеринарни лекари, които управляват потока на животни.

В интернет пространството са налични голям брой разгласи за продажба на сервали, каракали, оцелоти и други диви котки, само че при инспекциите се открива, че обявите са най-вече от чужбина (видно от местоположението и потребления автоматизиран превод) или на посочените телефони никой не дава отговор. Единственият ефикасен метод за предварителна защита на противозаконен импорт на диви котки е контролът, който се прави на граничните пунктове.

За екзотични животни, разрешени за развъждане в страната, законодателството планува наложителна регистрация. Тя се прави в съответните районни инспекции по околна среда и води. В взаимозависимост от типа на животното, регистрацията може да бъде по Закона за биологичното многообразие, в случай че типът попада в приложенията на Конвенцията по интернационална търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора (CITES), или по Закона за отбрана на животните – в случай че типовете са диви, само че не попадат в приложенията на CITES.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР