В България е установен първи случай на нов вариант на

...
В България е установен първи случай на нов вариант на
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Новият подвариант на „Омикрон“ е най-заразният досега

В България е открит първи случай на нов вид на COVID-19, който се следи с нараснало внимание от Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за нов подвариант на познатия вариант „ Омикрон “, който е най-заразният досега, разяснява проф. Ива Христова, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания (ЦЗПБ).
Той обаче не протича тежко, не води до повече хоспитализации и смъртни случаи, успокои епидемиологът. Появата му носи евентуален риск от повишение на заболеваемостта от COVID-19 в България, добави проф. Христова. Тя подсети, че сега у нас към момента господства грипът, който протича по-тежко, тъй като имунитетът ни е понижен след две съвсем нулеви години.
„ Към момента сме преборили COVID-19, само че с грипа имаме проблеми. Просто гори цялата страна, а занапред се чака и да се увеличи заболеваемостта. Ние сме съвсем на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще стартира да понижава, това е позитивното “, изясни шефът на ЦЗПБ.
Повишена е и заболеваемостта при децата от варицела, както и скарлатина, която не е вирусно заболяване, добави проф. Христова. Нейните рекомендации към хората е да се пазят и да укрепват имунитета си посредством спомагателен банкет на витамините C и D.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР