В България е необходима политическа среда, която да осигури широка,

...
В България е необходима политическа среда, която да осигури широка,
Коментари Харесай

Радев призова за политическа среда, която да осигури ефективна представителност на гражданите

В България е нужна политическа среда, която да обезпечи необятна, действителна и ефикасна представителност на жителите в ръководството и да не позволява безконтролност при упражняването на властта. Ускореното икономическо и обществено развиване на страната няма по какъв начин да се случи, без да бъде решен казусът за субектността на властта и кой я упражнява. В институциите би трябвало да влязат високообразованите и достойните, а не послушните. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на тематика „ Ценности, водачество и обучение в  демократичното общество “ със студенти в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

 

Държавният глава благодари на уредниците за опцията да бъде част от дебата за бъдещето на България, в който вземат участие интензивно младежите у нас, и оцени високо приноса на висшите учебни заведения за построяването на модели на обществено гражданско държание.

 

По думите на президента през днешния ден обществото ни има проблем освен с користта, само че и с опростачването на политическия живот, които ни връщат обратно в икономическото и обществено развиване, покваряват публичния морал и ни отдалечават от цивилизования свят и вярата за създаване на просветено, заслужено, съпричастно и проспериращо общество.

 

„ Образованието в една страна е от основно значение и със своите възпитателни функционалности. Наред с усвояването на значимите научни дисциплини, усвоявате всекидневно и най-важната просвета – тази да бъдете свободни жители, да се вълнувате, да мислите и да дебатирате ”, акцентира Румен Радев. Президентът прикани младежите да се развиват като положителни експерти, само че и да отстояват своята  дейна гражданска позиция.

 

„ Ежедневно слушаме за непоклатимост, стопански растеж, усвоени евросредства, а в това време незадоволството в обществото пораства и митингите са ежедневни. Каквито и позитиви да се акцентират, от отсрещната страна са унизителни пенсии и милионите небогати. Страната ни освен заседна стабилно на дъното на Европа, само че и се откъсна надалеч обратно от някогашните социалистически страни, с които преди години споделяше сходни условия ”, сподели в лекцията си президентът.

Президентът уточни още, че по редица основни индикатори – приходи, обществено неравноправие, престъпност, корупция, експанзия, смъртност, независимост на словото и качество на живот, България се подрежда до страните от Субсахарска Африка и все по-трудно се вписва в „ европейския пейзаж “. „ България провали съвсем изцяло опциите, които предоставяше участието в Европейски Съюз. Много и разнородни са аргументите за днешното положение на страната. В основата на множеството от тях стоят неравенствата и бедността. Ако желаеме да намерим работеща формула за бъдещето на България, би трябвало да намерим отговор на въпроса: Защо и по какъв начин стигнахме дотук? ”, попита президентът.

Румен Радев напомни за извършената неотдавна по самодейност на президентската институция кръгла маса на тематика „ Неравенства и беднотия в България “, вкоято  участваха представители на изпълнителната власт, работодателски и синдикални организации, академични преподаватели и учени от Българската академия на науките. На форума бяха изнесени отчети и тревожна статистика за положението на системите на образованието, опазването на здравето, стопанската система, данъчния и обществения модел в страната.

 

„ Чуха се рационални оферти. Често се показваше увереност, че в случай че пипнем пропорциите в бюджета или в случай че променим данъчните ставки, или механизма на клиничните пътеки, нещата в България ще се оправят. Слушайки всички тези несъмнено правилни и потребни неща, си дадох ясна сметка, че казусът не е в битката за цифрите ”, съобщи Румен Радев и акцентира, че огромните въпроси пред обществото ни остават: Защо сме небогати и изоставащи, с растящи неравенства?; Защо нашите модели са нискоефективни?; Защо не прилагаме явно положителни модели, които в други страни дават избран позитивен резултат?

Държавният глава още веднъж напомни, че в страни с приобщаващи политически и стопански институции има напредък и разцвет, учреден на конкурентоспособност, а мощната централизирана страна организира ефикасни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на жителите и подсигурява техните свободи и сигурност.

Обратен резултат по думите на президента създава така наречен извънреден модел на ръководство, неглижиращ гражданското общество и създаващ страна, която не може да отбрани правата, собствеността и бизнеса на жителите и да подсигурява тяхната сигурност. „ Такъв модел на ръководство не може да наложи и ефикасна и обективна данъчна и обществена политика, да подсигурява достъп до обучение и опазване на здравето. При тези институции обществените средства се изразходват с липса на задоволително бистрота, а ръководещите са безотчетни и безотговорни, жителите са едва показани в ръководството и ръководещият хайлайф е едва следен, а главната му цел е персоналното облагодетелстване “, уточни още Румен Радев.

Държавният глава уточни, че досегашният ни опит демонстрира задоволително безапелационно, че без смяна на политическата обстановка, не може да се реализира мечтаната смяна в стопанската система и разрешаване на проблемите с върховенството на закона, несправедливостта, бедността, престъпността и корупцията. „ Радикалната смяна е единственият излаз от блатото, в което сме заседнали от години ”, безапелационен беше президенът Радев.

В отговор на въпрос на студент дали е време в България да бъде въведена  президентска република и дали ще сътвори своя политическа партия, президентът акцентира, че политически партии може да бъдат основани от младежите, тъй като точно те би трябвало да вземат решение своето бъдеще. „ Вие би трябвало да прецените дали партиите чуват вашия глас. Аз към този момент заявих, че ще поддържа всяко политическо придвижване, което работи за възобновяване на демократичните правила и модернизацията на България, което има за свое кредо суверенитета, справедливостта и законността “, съобщи президентът.

 

„ Националното единство, би трябвало да е ясно, не е индулгенция за осъществени закононарушения или за погазването на закона. Единението не би трябвало да лишава от нашата социална сила и да решаваме проблемите на предишното вместо да гледаме напред. Единението не е отвод от плурализъм, в противен случай, то е търсене на консенсус към националнозначими тематики при един либерален спор “, акцентира Румен Радев, запитан дали националното единство е задоволително, с цел да може България да върви напред. Президентът добави, че единението се гради на ясни правила – законността, свободата на словото и суверенитета.

 

Запитан за преобладаващото публично чувство, че в България престъпността не се санкционира, а това унищожава демокрацията, президентът акцентира, че безнаказаността поражда още по-голяма безотговорност, в случай че не се пресече в точния момент. „ Тя дава самочувствие на нарушителите да правят още по-големи закононарушения. Това е първото нещо, което би трябвало да решим. Трябва всеки ден да бъдем фокусирани върху този проблем и би трябвало да настояваме държавното управление и съдът да постъпват с цялата суровост на закона “, моли президентът. За да има устойчива смяна обаче, са нужни промени в модела на образованието, на обществените политики и приобщаването, тъй като колкото и строго да се санкционира, в случай че не се заложи като образование присъединяване в едно доста по-справедливо общество, няма да има стремежи резултат, уточни президентът. “Нужен е изчерпателен метод. Когато има гражданска безконтролност върху институциите, тя се изражда и в безотговорност на институциите “, акцентира още Румен Радев.

 

Помолен да разяснява каква би била мотивацията му да останете в България, в случай че беше студент през днешния ден, президентът съобщи, че всеки самичък дефинира за себе си своята мотивация и взема решение къде да застане в процеса на така наречен „ излекуване на държавността “. „ Според мен мотивацията няма единствено материални измерения. България сега е доста динамично общество – предстоят ни съществени промени. Тези промени, наред с доста проблеми и провокации пред вас, младите, раждат и доста благоприятни условия. А самите промени са историческа задача и присъединяване в такава историческа задача единствено по себе си е огромен мотивиращ фактор. Особено за хора, които не гледат на живота си единствено през призмата на материалното благоденствие “, съобщи още пред младежите президентът Румен Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР