“В България е имало правителство на малцинството. Имали сме три

...
“В България е имало правителство на малцинството. Имали сме три
Коментари Харесай

Прогноза: Правителство с третия мандат около ГЕРБ, ДПС, Български възход и подкрепата на БСП

“В България е имало държавно управление на малцинството. Имали сме три държавни управления на малцинствата за последните 30 години. Те не са били устойчиви и постоянно се е стигало до предварителни парламентарни избори. Да, има такива държавни управления в Европа, те са работещи, само че това изисква различен вид политическа просвета. Консенсусна политическа просвета сред партиите и най-много, когато има сходни държавни управления има доста ясни съглашения по какви политики тези партии, които нямат да вземат участие непосредствено с министри, ще го поддържат в Народното събрание “, разяснява пред БНР политологът Милен Любенов.

“Единственият вид за сформиране на кабинет е с третия мандат и това държавно управление ще бъде към ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Български напредък “ и вероятно с поддръжката на Българска социалистическа партия. Правителство, което ще бъде несъмнено като антикризисно и експертно. Вероятно няма да се стига до някакво непосредствено сключване на съдружно съглашение, тъй като за ГЕРБ е неловко да влезе в директна коалиция с Движение за права и свободи. Да не забравяме, че идната година ще имаме локални избори, тъй че тези промени в Изборния кодекс можем да ги преглеждаме и в тази посока. Можем да предположим, че партиите въпреки всичко си оставят една опция за съставяне на едно малко държавно управление до лятото и даже до локалните избори. Всичко зависи от президента и от това на кого ще връчи третия мандат “, сподели още Любенов.

“Според мен още веднъж ще се стигне до фрагментиран парламент, какъвто следим последните няколко избори, които се организираха у нас тази и предходната година. Възможно е някои партии да усилят, други да понижат с малко своите мандати, само че тази фрагментация, която отново би се получила, значи още веднъж комплицирани диалози и обединения, минимум три политически партии. При един 7-партиен парламент, без изявена партия победител, опцията за коалиция остава единствена “, показва още политологът.

“Ако се стигне до предварителни избори, това ще бъде самобитен връх. Нормално е гласоподавателите да са разочаровани и да чакаме по-ниска интензивност “, споделя още той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР