В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 хиляди.

...
В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 хиляди.
Коментари Харесай

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще заведе съдебно дело срещу държавата

В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 хиляди. Това сподели Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. По думите ѝ в страната ни няма указател на болните от епилепсия, само че по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1 % от популацията.

От близо 65 хиляди българи, наранени от болестта, една трета са деца, сподели още тя. По думите ѝ към 28 хиляди от българските пациенти се лекуват с медикаменти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От пациентската организация ще заведат правосъдно дело против страната, сподели още Събева. По думите ѝ искът ще бъде поради дискриминация, основаваща се на възраст, защото някои лекарства за лекуване на заболяването се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента.

Тази година Световният ден за битка с епилепсията е под мотото " Заедно за поддръжка и информираност ". Предвижда се през днешния ден да бъде открита виртуална галерия " Обичам живота ", която ще бъде показана във фейсбук, на страницата на асоциацията. В изложбата са включени произведения, основани от деца и възрастни, страдащи от епилепсия.

Отворени порти ще има в столичния Дневен център за деца и лица с увреждания " Безброй чудеса ". Предвидена е и среща с Надежда Бачева, заместник-кмет на София по обществените действия и интеграция на хора с увреждания, както и с Минка Йовчева, шеф на дирекция " Социални услуги за деца и възрастни " в Столична община.

В 18:30 ч. през днешния ден НДК ще бъде осветлен в лилаво - цветът на хората с епилепсия. Очаква се на събитието да участват евродепутатът Цветелина Пенкова, както и Деница Сачева, ръководител на парламентарната комисия по обществена и демографска политика, и Искрен Арабаджиев, заместник-председател на комисията, представители на Столичната община и други

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР