В България Делта вариантът на коронавируса все още е доминиращ,

...
В България Делта вариантът на коронавируса все още е доминиращ,
Коментари Харесай

Епидемиолог: До две седмици Омикрон ще е доминиращ у нас

В България Делта разновидността на ковид към момента е преобладаващ, само че допускаме, че най-късно до две седмици към този момент ще е Омикрон. Това съобщи пред шефът на Националната референтна лаборатория доцент Иван Иванов.

„ В момента се проучват още няколко стотин проби, които са съмнителни за Омикрон. В началото на другата седмица ще можем да оповестим повече информация “, разяснява той, като добави, че потвърдените до момента проби с Омикрон в страната са единствено 12-те, оповестени по-рано.

По думите към този момент е потвърдено, че инфекциите с Омикрон протичат по-леко, а повода е отбраната на клетъчния имунитет, откакто повече хора са се сблъсквали с вируса.

„ Клетъчният имунитет е функционалността на имунната система, която убива инфектираните кафези. Антителата са първата отбрана, която защищава от заразяването и репликацията на вируса, до момента в който клетъчният имунитет защищава от тежко протичане и хоспитализации “, изясни той.

Според него здравната система ще се натовари доста поради Омикрон.

„ Това е реалност. Вече го следим във Англия, където лабораториите за осъществяване на самите проучвания и хоспитализациите играят доста сериозна роля в системата на опазването на здравето. Смъртността е по-ниска при Омикрон, само че внезапното повишаване на случаите няма по какъв начин да не окаже въздействие и върху смъртността “, посочи епидемиологът.

По думите му у нас ще има и спомагателни Коронавирус ограничения, само че надали цялостен локдаун, какъвто до момента действително не е налаган.

Относно отбраната, която обезпечават Коронавирус имунизациите против заразяване с Омикрон, отчет на здравните управляващи във Англия изрично споделя, че 20 седмици след слагане на препарата на AstraZeneca на процедура отбраната е нулева, разгласи доцент Иванов.

При две дози от РНК имунизациите на Pfizer и Moderna успеваемостта на предотвратяване е до 35%, а след бустер – до 85%, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР