В България често говорим и обръщаме внимание на проблемите, но

...
В България често говорим и обръщаме внимание на проблемите, но
Коментари Харесай

Кметът на Свищов: Общината няма да позволи болницата да фалира

В България постоянно приказваме и обръщаме внимание на проблемите, само че по-рядко се вглеждаме в достиженията. А когато става въпрос за " тези отвън София ", публичното внимание напълно бива приспивано. Затова Actualno.com беседва с кметовете на някои от най-китните общини в България - с цел да научим какви са достиженията ми, какво положително е свършено от тях и какви са проблемите, които би трябвало да бъдат решени. Ред е на Свищов - посредством диалог с господин Генчо Генчев.
Г-н Генчев, при откриването на обновената постройка на финансовия отдел към, общината районният министър Нанков съобщи, че сте измежду отличните бенефициенти, които най-качествено ръководят планове. С какво заслужихте тази оценка?
Тази оценка, която даде министър Нанков, е извънредно висока и значима за Община Свищов. Това демонстрира положителните резултати, които със своята работа общинското управление и целият екип на общината реализира. Оценка за напъните на администрацията да показва качествени планове, които да бъдат качествено изпълнени и в период. Община Свищов е подготвила и сега ръководи 13 плана.
Само по европейски стратегии ли?
Само по европейски стратегии, една част от които започват. Едната част са от обществената капиталова стратегия, друга част са в просветителната инфраструктура. Имаме голям брой планове по стратегия " Развитие на човешките запаси ", а също и обществени планове. Всичко това заслужи оценката на министерството.
А на каква стойност са те?
На стойност към 15 млн. лв. сега обезпечени. Работи се и по нови.
Всички от Вашия екип ли са направени или има и наследени?
Почти цялата работа е свършена от екипа ми. Единствено, което заварих, е публично-инвестиционна стратегия или Интегрираният проект за градско развиване и възобновяване (ИПГВР). Но някои планове бяха ревизирани и преправени, защото не отговаряха за допустимост. Добавени бяха и нови планове, които напълно финализирахме. Единият от тях е за ЦДГ " Васил Левски ". Той беше отвън проекта, успяхме да го договорим и него, като точно ревизирахме всички действия и цифри. Парк " Рила " също беше вкаран от нас и с него още повече разширихме обществената капиталова стратегия. Поехме огромен риск още с встъпването си в служба с това, само че успяхме за малко време да окомплектоваме Интегриран план за градско възстановяване и развит и да бъде признат. По този метод Община Свищов беше една от първите, която подписа контракти за безплатна финансова помощ. В резултат на всичко това към този момент имаме над пет обекта, които открихме. До края на годината следва още два обекта да бъдат приключени. Остават ни общо 4 плана, които да приключим от целия интегриран проект, който е на обща стойност близо 17 млн. лева
Не е елементарно за голям брой общини да обезпечат кадрови потенциал за правене на планове. Вие по какъв начин успяхте?
Със основаването на работещи звена от високо квалифицирани експерти. Също по този начин разчитаме на външни консултанти, които са положителни в тази сфера. Попаднахме в действителност на можещи хора, които знаеха всички условия, по които се работи. Даже във вчерашния ден получихме новото изменение от Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия " Региони в напредък ", съгласно които доста бързо би трябвало да се приспособяваме, с цел да входираме и идващите планове, които ни предстоят по Интегриран план за градско възстановяване и развит.
Справихте ли се с рисковите боклуци в Западната индустриална зона?
Да, доста бързо се справихме с бързите дейности на прокуратура, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Община Свищов. За една седмица всичко беше ликвидирано. Радостен факт е, че отпадъците са събирани върху бетонова настилка, което не е разрешило замърсяване на почвата. Отпадъците не са проникнали в нея.
Какви са следствията от това действие за причинителите?
Компетентните органи за това са прокуратура и Регионална инспекция за опазване на околната среда. Доколкото имам информация, формирани са нужните наставления и актове на компанията, която е направила това действие.
Как върви процедурата по уточняване собствеността на този парцел - още ли се водят каузи?
Изчакваме последната инстанция – Върховният административен съд, да излезе с решение. Делото завърши. Досега на всички инстанции Община Свищов печели делото.
Кои проблеми на болничното заведение в града разрешихте в този двугодишен интервал?
Най-важното е, че успяхме да спрем течовете. Имам поради както финансови, по този начин и материални - по отношение на ВиК-мрежата, електричеството. Електропреносната мрежа беше напълно ревизирана – в болничното заведение, в частни кабинети и други структури, които съществуват в някогашната поликлиника. Подобрихме качеството на храната - от 1 ноември обществен патронаж стартира да доставя храна на лежащо болните.
Как се стигна до този механизъм за изхранване?
Това е по мое гледище. Има построена кухня с план по " Красива България ", който завърши при започване на тази година. Беше доставено в допълнение съоръжение и разширихме потенциала на патронажа. По този метод бе повишен броят на искащите да бъдат ползватели на този тип услуга. Така създадохме опция да се обезпечи храна и на болните в лечебното заведение.
Досега Община Свищов годишно е плащала към 60 000 лв.. Смятам, че най-малко два пъти ще понижим разноските за храна на болничното заведение. Вчера получих справката от там - за 15 дни са платени 1 115 лв.. Това значи, че почти на месец към 2 000 лв. ще се заплащат. За една година разноските ще са почти 25 000 лв.. И нали знаете, като се затворят кранчетата, от които изтичат средства, стартира катализирането. Изплатени бяха всички хонорари на личния състав. Към момента са доставени 20 тона гориво. Подменихме двата котела, защото имахме огромен проблем с отоплителната апаратура. Монтирахме котли, които са демонтирани при ремонта от детските градини. Цялата система бе преправена и ревизирана. Смятам, че тази година лечебното заведение няма да има терзание по отношение на отоплението си. Продължаваме там да осъществяваме плана по трансгранично съдействие, който спечелихме предходната година за доставка на нов 16-срезов скенер и профилиран автомобил, реанимобил с доста високи механически индикатори. Такъв има единствено в държавната болница " Лозенец ".
Финансово ще съумеете ли да стабилизирате болничното заведение?
Заварих задълженията на лечебното заведение в размер на 1 260 000 лева Към момента дружно с обезпечаването на заема от 500 000 лева, който изтеглихме и разплатихме, общинската болница е с 300 000 лв. отговорности към този миг. Няма заплаха от контрагенти да бъдат запорирани сметки или нещо сходно да се случи. Община Свищов е зад тила на болничното заведение и няма да разреши тя да затвори или да предизвикаме някакъв колапс, макар опитите на съпротива да се срине това нещо.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР