„В България броят на автомобилните катастрофи не е много различен

...
„В България броят на автомобилните катастрофи не е много различен
Коментари Харесай

NO airbags! Ние мрем като мъже!

„ В България броят на автомобилните произшествия не е доста друг от междинния в Европа, единствено че по брой жертви сме на челно място “.

Това изречение, единствено по себе си, е вкаменяващ полъх „ действителност “. Толкова сме изостанали, че към този момент коства животи.

Мисля, че е доста по-„ патриотично “, вместо да се бием с Македония за това на кой му е по-голям и да вършим стихия в чаша вода, да вземем да създадем нещо по въпроса да не умират българи, да вземем за пример. Струва ми се по-патриотично, а!

Колите, които се движат по българските пътища, са отчайващо зле; освен са остарели, а и са неподдържани. Българинът няма пари, а когато има, избира да ги даде за друго, а не за сигурност, сигурност, нови гуми, нови спирачки, катализатор, тъкмо както, когато се усеща зле, не върви на доктор и не ги дава за медикаменти или каквото и да е друго рационално нещо. Дава ги за облекла, храна, в мола, в кръчмата, най-после парите му изтичат през канала или в кофата.

Ако на следващия ден, на пешеходна пътека ме прегази щайга с отказали спирачки, няма да ми пука дали в учебниците на всички нации и народи по света написа, че българите са огромната работа и са дали на света писмеността, културата и мекиците с боза! Пет пари не давам за подправените патриотарски бръщолевения, в случай че „ в този момент “ и „ тук “ са ми средновековни. Какво ме вълнува, че сме били дали нещо (драги патриоти!) на света преди 1000 години, откакто през днешния ден и тук пребивавам в най-бедната, най-мръсната и цялостната с най-вече непукисти страна, в която хората се тровят с изгорели газове и се пребиват по пътищата, щото колите им са на по 25-30 години и са поддържани с тиксо и тел?!?

В Европа (на която обичате – по патриотарски – да се подигравате) има проведени стратегии за финансова помощ, когато хората пожелаят да си сменят остарялата кола с нова. Помагат им с хиляди евро на човек. В България това предложение е правено, правено, правено… никой не обръща съществено внимание. Все нещо друго е по-сериозно, по-важно, по-страшно. Я, македонците ще ни крадат историята, я някой ще прокарва джендър закони, я нещо друго, къде-къде по-важно от живота и здравето на хората, в което да се концентрирайте, като че ли битието ви зависи от него!

От Асоциацията на автомобилните производители са пресметнали, че една инвестиция от бюджета – от 50 млн. лева – ще е задоволителна за първата вълна от замяна на автопарка. 50 милиона могат да подсигуряват понижаване на смъртността по пътищата и замърсяването на въздуха, който всяка година зимата го виждаме, до момента в който го дишаме, и за който всяка година ни дават обещание, че ще създадат нещо „ новаторско “, с цел да го изчистят, а най-иновативното, направено до момента, е новата форма на обещанието…

50 милиона…

От позиция на домашния ти бюджет – немислимо голяма сума. От позиция на държавния обаче… капка в морето. Но…

… НО! По-важното е, че в случай че се направи тази инвестиция, в бюджета ще се върнат 70 милиона – при покупката на новите коли ще постъпят от Данък добавена стойност и други налози и такси и ще отидат ДИРЕКТНО В БЮДЖЕТА. Даваш 50, получаваш 70… ми звучи като облага. Значи даже и разход няма да има. Тоест какво липсва? Желание? Или има боязън, че в случай че разгласят сходна стратегия, ще се появи някой популист, който да промива мозъка на Ганьо, като му изяснява, че му харчат налозите за лигавщини? Да, най-вероятно ще има такива, дори можем със сравнителна акуратност да ги посочим занапред кои ще са „ героите “ популисти, които ще яхнат вълната. Но… би трябвало и храброст за вземането на решения, тъй като освен един гол имидж движи политиката. А и избавените животи са по-добър имидж.

Ако аз съм чиновник във компания и мога да влагам 50 лв. в договорка, от която да изкарам 70 лв., аз би трябвало да го направя, нали? Така сочи логиката. Стига… да ми пука за компанията обаче.

А освен да очаквам далаверката с бонусите и да свия от служебната нафта, до момента в който не ме гледат, нали?

Защо заведенията за хранене и хотелите получават от спешните Коронавирус фондове още и още, и още, и още, а не се субсидират браншове, които основават условия за сигурност? Разбира се, кръчмите са значими (не дай си Боже, някой да каже друго!), само че безвредните пътища също не са за занемаряване. Или…?

И до момента в който всички се оплакваха, че 2020 година е докарала рецесия, която ги е блъснала, ограниченията, карантината и така нататък са унищожили бизнес, стопанска система, хората си скубят косите, на ръба сме към този момент, Апокалипсисът чука на вратата, гладът ни гледа в очите, то…

… се оказва, че българинът през тази година си е купил ПОВЕЧЕ коли в сравнение с предходната. 136 ХИЛЯДИ повече от предходната година! Народе???? А рецесията? А гладът? Нали не искахте да спазвате ограниченията, тъй като си изгубихте спестяванията, останахте гладни? 1,7 милиона нови регистрации на коли. 136 хиляди повече от предходната година. Както се споделя: „ какво, по дяволите…?!? “



Само че става дума за коли на по над 20-годишна възраст. Тоест не минава и извинението: „ но те богатите си ги купуват! “

Не, не са те. Богатите не си купуват дрънгели на по 20+ години. Значи отново всеобщият земляк е извадил парите от бурканите отдолу под леглото, дето сякаш ги няма, дето сякаш рецесията ги изяла, и дето щеше да мре от апетит, до момента в който съблюдава ограниченията срещу Коронавирус разпространяването.

Извади „ спешните “ пари и отиде да си купи щайги, които бълват газове и които трепят хора по пътищата, тъй като НЕ САМО че нямат съответни системи за сигурност, само че и спирачки към този момент не са им останали. Дилърите вкарват аварирали отпадъци от Италия и от две щайги сглобяват една и ти я продават с усмивка на уста и благопожелание за триумф в живота!

Патриотично ми е! Не знам за вас.

От Асоциацията споделиха още една „ чудна “ вест: автопаркът продължава да остарява. Средната възраст се подвига още и още. А мислехме, че няма накъде още. Още малко и… ще сме на ръба междинната възраст на автопарка ни да стане годна за регистрация като „ ретро “.

Не е смешно.

***

Има и още една чудесна концепция от Асоциацията, която ще унищожи доста от основите на сивия и черния бранш. Да се вкара обединен електронен указател, в който да се вкара нещо като „ досие “ на всяка кола. И да не може да ти продават „ новичка “ кола на 20 000 км, а тя в действителност да е бивше такси на 790 000 км. И сервизите да са задължени да вкарват в регистъра активността си, с цел да се обновяват „ досиетата “, с цел да няма измами с аварирали коли, които се показват за здрави. Само че…

… единствено че – за задачата, бизнесът със сервизите би трябвало да излезе от сивия бранш. На въпроса „ по какъв начин “, от Асоциацията дадоха отговор, че от бизнеса би трябвало да схванат най-сетне, че животът и здравето на хората са по-важни от облагите. Което беше чудесно… за мене, имам поради, тъй като не се бях смял по този начин хубаво от месеци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР