В България боядисването на яйца и обредното печене на хляб

...
В България боядисването на яйца и обредното печене на хляб
Коментари Харесай

Евронюз: Великденските традиции в България - боядисване на яйца и козунак

В България боядисването на яйца и обредното печене на самун са значима част от подготовката за православния Великден във всяко българско семейство, се споделя в репортаж на „ Евронюз “.

Традициите за подготвяне на самун в България стартират на Велика събота. Козунакът е сладостен самун, подготвен със захар, стафиди и бадеми, който се сервира на Коледа и по други специфични религиозни мотиви.

Сладкото великденско лакомство може да има няколко форми: някои готвачи избират да оплетат хляба, до момента в който други избират да го оформят в кръгла форма. Рецептите постоянно се предават от потомство на потомство.

Докато тестото се пече - е време да се боядисат яйцата.

В днешно време доста фамилии избират подготвени комплекти за боядисване, само че някои българи разчитат и на растения за боядисване на яйца: цвекло за алена багра, люспи от лук за жълта багра, коприва за зелена багра и люспи от червен лук за лилава багра.

„ С първото боядисано в алено яйце се прави кръстче на челото на най-малкото дете в къщата за здраве “, споделя Никол пред „ Евронюз “.

Първото алено яйце се оставя до иконата на Богородица и Иисус. То замества остарялото, което се разтваря, и в случай че жълтъкът му е цялостен, се има вяра, че в къщата ще царят здраве и благополучие.

Хлябът е значима част от религиозните ритуали в огромна част от Източна Европа и заема алегорично място на трапезата по време на считания за най-свещен ден в годината. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР