В България, а и на цялата територия на Западните Балкани,

...
В България, а и на цялата територия на Западните Балкани,
Коментари Харесай

До края на века Балканите = Африка! Жеги, мор...

В България, а и на цялата територия на Западните Балкани, в близко бъдеще температурите ще се покачат с 1,2 градуса, а до края на века може да се покачат фрапантно с 5 градуса, демонстрира изследване на Съвета на районно съдействие.
Анализите на климатичните промени в района потвърждавали, че здравето на хората, сигурността и качеството на живот значително се въздействат от естествените бедствия и вредите от климатичните условия.
Данните за климатичните промени в Западните Балкани демонстрират разпространяване на субтропичния климат още по на север. Времето в крайморските и южните региони става все по-голещо и изсъхнало през летния сезон, чиято дълготрайност се чака да нарасне с един до два месеца до края на века. В момента субтропичният климатичен пояс е над Северна Африка.
Скочат ли обаче фрапантно градусите и у нас ще се садят най-вече субтропични култури, устойчиви на горещините, като маслини, нар, бадеми, дафинов лист. Това твърди пред "24 часа " доцент Калинка Кузмова от катедра "Ботаника и агрометеорология " в Аграрния университет в Пловдив.
Според нея при повишаване на градусите ще стане стопански неизгодно в България да се оглеждат някои растения, които изискват доста вода през летните месеци, както соята. Затоплянето ще наложи и цялостна смяна на агротехническите действия.
"Сега пролетниците се засаждат в края на март, само че при продължаващото стопляне на климата ще има подобаващи условия още в последните дни на февруари. Няма за какво да се чака, защото ще изчезне влагата от почвата ", показва доцент Кузмова.
Според нея покачването на термометрите слага на напред във времето въпроса за напоителната система у нас, която би трябвало да се реорганизира. Необходими са промени в поливните правила и увеличение на броя на поливките. Само по този начин при жегите ще могат да оцелеят обичайни български култури като вкусния розов домат.
Доц. Георги Рачев, климатолог: "Това е един голям балон. Не единствено на Балканския полуостров, само че и в международен мащаб нарастването на температурата с 1 градус не води до нищо ужасно. И незабавно ще кажа, че и Организация на обединените нации, и СЗО демонстрират, че фрапантно спадат болесттите, породени от нечистия въздух. В Европа и на Балканите в никакъв случай не сме дишали по-чист въздух през последните 70 години.
От края на 90-те години на предишния век в цяла Европа е по-топло. В България е по-топло с 1,2 градуса в Северна България през зимата. В Южна България през лятото температурите са се повишили с сред 1 и 3 десети. Различните региони по друг метод реагират на температурата. Най-притеснителното е, че през последните 20 година температурата се повишава доста бързо ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР