В България 73% от анкетираните знаят, че таксите са отпаднали,

...
В България 73% от анкетираните знаят, че таксите са отпаднали,
Коментари Харесай

Отпадането на роуминга е повишило използването на мобилни услуги в ЕС

В България 73% от интервюираните знаят, че таксите са отпаднали, което е малко над междинното равнище за Европейски Съюз, показва изследването на Европейска комисия.

[Pixabay] Още по тематиката
Новите роуминг други възможности

Предплатени интернационалните карти разрешават да се употребява по-евтин интернет отвън Европейски Съюз
18 авг 2017
Роумингът в Европейски Съюз отпадна - какво е добре да знаем

Високите такси изчезват, само че има и изключения, които е добре да се знаят, както и други значими неща
15 юни 2017
Европа, роумингът и телекомуникациите

В региона на телекомуникациите европейското участие несъмнено има удобен резултат върху България
15 юни 2017

Българите употребяват по-свободно мобилните си устройства при пътувания в чужбина в този момент, в сравнение с преди отпадането на таксите за роуминг от 15 юни тази година. Това демонстрира изследване на Европейската комисия (ЕК), което съпоставя потреблението на мобилни услуги в страните членки преди и след въвеждане на новите условия. Мнозинството от българите знаят, че таксите са отпаднали, по-рядко изключват мобилните си телефони при пътувания в други страни от Европейски Съюз, а повече хора се възползват от мобилни услуги по този начин, както биха на територията на страната. Подобни трендове се следят и като цяло в съюза.

" Виждаме, че хората са склонни да употребяват мобилните си телефони в други страни от Европейски Съюз по този начин, както вкъщи, без терзание от сметката. А мобилните оператори влагат в мрежи, с цел да отговорят на по-високото търсене ", разяснява вицепрезидентът на единния цифров пазар Андрус Ансип. Еврокомисарят за цифрова стопанска система и общество Мария Габриел добавя, че " Роуминг като вкъщи " носи изгоди както на потребителите, по този начин и на операторите.

България вижда изгодите

Две трети от интервюираните в България са наясно, че таксите за роуминг при пътешестване в друга страна от Европейски Съюз са отпаднали. И по-точно цифрата е 73% - малко над междинното равнище за съюза (71%). Българите са по-големи оптимисти във връзка с изгодите в съпоставяне със междинното равнище в района. Така да вземем за пример шест от 10 души смятат, че персонално, член на фамилията или другари ще имат полза от края на таксите, до момента в който приблизително за Европейски Съюз 51% имат вяра в това.

Намалява и броят на хората, които лимитират по някакъв метод използването на мобилни услуги в чужбина, само че с малко - от 66% до 64%. Всеки пети продължава да изключва роуминга напълно при овакантяване на страната, само че пък това равнище е доста под междинното за Европейски Съюз, което остава високо (32%). От друга страна, обаче спад отбелязва изключването на телефона изцяло (до 21%), използването на специфичен проект, предлаган от мобилния оператор (до 22%), и използването на SIM карта от страната, която посещават (до 13%).

Значителни промени се виждат и при използването на съответни мобилни услуги. Например след 15 юни повече хора се обаждат свободно по телефона и изпращат текстови известия. Повече хора се възползват и от мобилен интернет. Преди 15 юни 51% от интервюираните показват, че в никакъв случай не употребяват мобилни данни в друга страна в Европейски Съюз. След отпадането на таксите обаче този дял спада с цели 15 прочие п., а свободната приложимост нараства.

Европейски Съюз също се възползва

Средно седем от 10 души в Европейски Съюз знаят за отпадането на роуминг таксите, като болшинството от интервюираните във всяка от страните членки смятат, че ще може да се възползват от новите условия. Всеки четвърти в съюза се обажда по телефона от чужбина толкоз постоянно, колкото в личната си страна, което е нарастване с 13 прочие п. по отношение на интервала преди 15 юни. Повече хора също изпращат текстови известия (делът нараства до 30%), а нарастването е двойно при тези, които показват, че умерено употребяват мобилни данни (до 31%).

Въпреки това към момента огромна част от пътуващите лимитират потреблението на мобилните си устройства. Макар делът да понижава след отпадането на таксите (от 66% до 60% от анкетираните), висок % от интервюираните не престават да изключват роуминга на данни или да употребяват специфичен проект, препоръчан от мобилния оператор. Значителен спад има обаче в броя на тези, които изключват телефона си напълно при пътешестване до друга европейска страна - с 8 прочие п. до 12%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР