В бъдеще всеки потребител на смартфон ще може да ползва

...
Коментари Харесай

Скоро: Starlink услуги на всеки смартфон


В бъдеще всеки консуматор на смарт телефон ще може да употребява Starlink услуги без затруднения
(снимка: T-Mobile)

Космическата компания SpaceX има намерение да промени фрапантно света на мобилните връзки, като свърже елементарните смарт телефони със спътниците Starlink за гласови диалози, известия и достъп до интернет.

Ръководителят на компанията Илон Мъск разгласи план, който ще реши казуса с “мъртвите зони ” в клетъчните мрежи. SpaceX ще свърже елементарни смарт телефони към сателитни връзки там, където просто няма обичайната клетъчна връзка. Планът обгръща целия свят, само че реализацията му ще стартира от Съединени американски щати, където SpaceX ще си партнира с оператора T-Mobile като част от плана Coverage Above and Beyond.

Въпреки бързото развиване на 4G/LTE и 5G мрежите, единствено в границите на Съединените щати повече от половин милион квадратни благи територия остават без клетъчна връзка. А в световен мащаб до 90% от повърхността на Земята не е покрита от клетъчна мрежа. Новата самодейност на Илон Мъск цели да отстрани тези „ мъртви зони ”: потребителите ще могат да обменят данни съвсем на всички места, където се вижда небето.

Същността на плана се свежда до разрастване на нова мрежа, основана на спътници SpaceX Starlink v2 (второ поколение) в ниска околоземна орбита, чиито изстрелвания ще стартират през идната година. Тези апарати ще получат огромни антени – 5-6 метра в диаметър и съвсем всички модерни смарт телефони ще могат да се свързват непосредствено с тях.

Партньорството на SpaceX и T-Mobile планува потребление на клетъчни честоти от междинния диапазон. Операторът има намерение да даде на клиентите си покритие съвсем на всички места в континенталната част на Съединените щати, Хаваите, елементи от Аляска, Пуерто Рико и териториалните води, даже отвън покритието на мрежата.
още по темата
В бъдеще технологията на SpaceX ще може да се употребява от заинтригувани компании в световен мащаб. Фирмата на Илон Мъск към този момент е поканила за съдействие клетъчни оператори от цялостен ​​свят.

Всъщност, става въпрос за система, която ще промени света на мобилните връзки. В множеството случаи за потребление на услугата за предаване на информация посредством спътници Starlink няма да е нужна покупка на ново съоръжение – задоволителен ще бъде действителен смарт телефон. Освен това потребителите даже няма да правят спомагателни дейности като инсталиране на нов фърмуер или приложения.

Услугата ще има и някои ограничавания. Пропускателната дарба на първия стадий ще бъде към 2-4 Mbps. И по тази причина изначало сътрудниците ще обезпечат единствено предаване на текстови известия, в това число посредством месинджъри. В бъдеще се възнамерява прибавяне на гласова връзка и достъп до интернет.

В същото време системата може да действа без достъп до цялостното съзвездие от спътници Starlink. Говори се за “прекъснато ” покритие, т.е., потребителите би трябвало да чакат до половин час, с цел да изпратят известие.

Но по един или различен метод системата ще реши казуса с неналичието на връзка в отдалечени и труднодостъпни райони. А това е извънредно значимо при изключителни обстановки, при избавителни задачи, предаване на информация от разнообразни датчици и в други сюжети.

Тестването на услугата ще стартира до края на идната година. Сателитните връзки на Starlink ще бъдат евтини. Потребителите на най-популярните тарифни проекти на T-Mobile ще получат безвъзмездна сателитна връзка. Сателитната клетъчна мрежа ще бъде добавена и към транспортните средства на Tesla за незабавни случаи.

В момента съзвездието Starlink наброява 2800 спътника на ниска орбита. Средната интернет скорост, която услугата обезпечава за клиенти в Съединени американски щати и Канада, е 90-100 Mbps.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР