В бъдеще медта може да се превърне в новия нефт.

...
В бъдеще медта може да се превърне в новия нефт.
Коментари Харесай

Новият нефт

В бъдеще медта може да се трансформира в " новия петрол ". До подобен извод стигнаха специалисти на капиталовата банка Goldman Sachs, оповестява CNBC. Анализаторите чакат повишаване на метала на фона на намалелите доставки, само че и поради огромният преход към " зелена " енергетика.

Според прогнозите на Goldman Sachs, през идната година междинната цена на медта може да се увеличи до 11 000 $ за звук. В момента тя е към 9 хиляди $ на комерсиалните тържища. Като цяло до пролетта на 2021 година цената на медта е повишена двойно от минимума, маркиран предишния март.

Citigroup пресмята, че към една пета от световното ползване на мед е за " зелени " енергийни съставни елементи като " зелени " електроцентрали, акумулатори, електрически машини, зарядни станции и свързаната с тях инфраструктура. Bloomberg пресметна, че до 2050 година международната електрическа кабелна мрежа ще нарасне с 48 милиона километра, а търсенето на мед ще се удвои.

По-рано анализатори от консултантската компания Wood Mackenzie предвидиха, че цените на петрола ще бъдат не повече от 10 $ за барел доникъде на века. Експертите считат, че подобен резултат е вероятен, в случай че светът успее да реализира задачите на Парижкото съглашение и премине към електричество от възобновими източници. До средата на века търсенето на нефт може да спадне със 70 % спрямо актуалното, гласи още този сюжет. Този спад ще стартира през 2023 година, а по-късно ще се форсира внезапно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР