В бъдеще глобалното затопляне може да доведе до повече смъртни

...
В бъдеще глобалното затопляне може да доведе до повече смъртни
Коментари Харесай

Глобалното затопляне - по-смъртоносно от Ковид-19 и от рак

В бъдеще световното стопляне може да докара до повече смъртни случаи от рака в някои елементи на света

По-смъртоносно от КОВИД и даже от рака? Ако светът не предприеме бързи дейности за понижаване на въглеродните излъчвания, изчисляването на въздействието на световното стопляне върху здравето е предизвикателство за откривателите, които се сблъскват с явлението " умножител на заканите ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Уравнението е прекомерно комплицирано, означават специалистите. То би трябвало да съчетава многочислените последствия за здравето от световното стопляне - от непосредствени рискове като повишение на температурите и рискови метеорологични феномени, до дефицита на храна и вода в дълготраен проект, преминавайки през замърсяването на въздуха и заболяванията.

Световната здравна организация (СЗО), за която климатичните промени са най-голямата опасност за човешкото здраве, прикани то да бъде сложено в центъра на договарянията на конференцията за климата СОР27.

Изправено пред световното стопляне, човечеството би трябвало да " сътрудничи или да загине ", предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в понеделник на откриването на срещата на върха в Египет.

Между 2030 и 2050 година СЗО чака климатичните промени да доведат до близо 250 000 спомагателни смъртни случая годишно, породени от " недохранване, малария, диария, топлинен стрес ".

Смята се, че тази оценка е доста по-ниска от действителната, още повече че включва единствено някои фактори, споделя Джес Бигли от неправителствената организация Global Climate and Health Alliance, за която " изменението на климата умножава заканите ".

Близо 70 % от смъртните случаи в света се дължат на заболявания, които световното стопляне може да утежни, се показва в отчет, оповестен тази година от експертната група на Организация на обединените нации по въпросите на климата.

По-високите температури също по този начин тласкат животни, носители на вируси, като комарите, към нови региони, увеличавайки разпространяването на съществуващи заболявания, както и риска от разпространяване на нови.

През последното десетилетие опцията за предаване на малария се е нараснала с съвсем една трета (32,1 процента) в някои елементи на Северна и Южна Америка и с 14 % в Африка спрямо интервала 1951-1960 година

Рискът от предаване на тресчица от денга се е нараснал с 12 % в международен мащаб през същия интервал, съгласно Лансет Каунтдаун (Lancet Countdown), годишно изследване на специалисти от 51 институции, в това число СЗО и Световната метеорологична организация (СМО).

Покачващите се температури благоприятстват и разпространяването на болестотворни бактерии във водата.

Друга огромна опасност е дефицитът на храна.

Според годишното изследване близо 100 милиона души повече са били в обстановка на тежка продоволствена неустановеност през 2020 година спрямо 1981-2010 година

Лансет Каунтдаун също по този начин отбелязва, че рисковата суша се е нараснала с съвсем една трета през последните 50 години, излагайки стотици милиони хора на риск от дефицит на вода.

Същото изследване демонстрира, че смъртните случаи, свързани с горещините, са скочили с 68 % сред 2017 и 2021 година спрямо интервала 2000-2004 година

Замърсяването на въздуха е асъдействало за 3,3 милиона смъртни случая през 2020 година, в това число 1,2 милиона, директно свързани с излъчванията от изкопаеми горива, съгласно Лансет Каунтдаун.

В бъдеще световното стопляне може да докара до повече смъртни случаи от рака в някои елементи на света, изключително в най-бедните, съгласно нова платформа за данни, стартирана от Програмата на Организация на обединените нации за развиване и Climate Impact Lab.

В най-лошия сюжет, в случай че излъчванията от изкопаеми горива не бъдат понижени бързо, изменението на климата може да усили световната смъртност с 53 смъртни случая на 100 000 души до 2100 година Това е към два пъти повече от настоящия % на смъртните случаи от рак на белия дроб.

За настоящето население на света това би означавало 4,2 милиона спомагателни смъртни случая годишно, което е повече от формалния баланс на КОВИД-19 през 2021 година

Според Хана Хес от Climate Impact Lab тези прогнози евентуално са подценени, защото не включват избрани закани като заболявания, пренасяни от вектори.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР