В бъдещата европейска столица на културата стопаните на домашни животни

...
В бъдещата европейска столица на културата стопаните на домашни животни
Коментари Харесай

След кучето: Чисто в парка, минирано край блока

В бъдещата европейска столица на културата стопаните на домашни животни стават все по-културни, сподели обиколка на репортерите ни из града. Посетихме няколко огромни парка и проверихме дали притежателите на кучета съблюдават открития ред. Оказа се, че множеството хора са виновни, когато разхождат любимците си в парка, само че постоянно ги оставят да минират пространствата край жилищните блокове. Вероятно тъй като чиновниците от общинска защита и инспекторатът бдят в огромните градски пространства и жителите се тормозят да не бъдат санкционирани. В квартала обаче не помнят за отговорностите си да водят четириногите на мотив и да почистват след тях, когато се облекчат. 

В делничната заран сред 7 и 8 часа срещнахме 8 души да разхождат кучетата си в парк Лаута. Двама от тях бяха неизрядни, и то изцяло. Любимците им от дребни породи тичаха в близост без мотив. Стопаните им не носеха паспортите им, а в себе си нямаха и торбички за събиране на отпадъците. Към въпросите ни се отнесоха надменно, като обясниха, че любимците им са добре възпитани и не цапат. 

Другите шестима бяха изцяло в крайник с условията на наредбите. Георги Гугов обикаляше алеите със 7-годишната Съни и 5-годишната  щерка Рая.  " Те са част от нашето семейство. Кучетата са като децата - имат си документи и след тях би трябвало да се чисти ", изясни Гугов. Признава, че в последно време в града има ред, а персонално той е проверяван няколко пъти от общинските чиновници в униформи. 

На утринна си разходка излизат и 3 достолепни дами - Мария Иванова, Вера Кацарска и Малина Митова. Хвалят се, че гонят 90-те и постоянно обикалят парка. Една през друга възрастните пловдивчанки изясняват, че паркът постоянно се чисти и организацията е отлична. Срещали и недобросъвестни стопани на кучета, които пускат кучетата си да тичат свободно сред дърветата. Жените обаче са безапелационни, че това са по-скоро изключения. 

Същата е обстановката и в зелените площи на парк " Отдих и просвета ". Там минувачите означават, че режимът във връзка с контрола е много по-свободен, само че пък множеството хора са съзнателни. От 7 пловдивчани с кучета трима са неизрядни. Повтаря се същата история - не им е значимо, " животните са положителни ", " някой различен ще почисти ". Останалите са добросъвестни и дават отговор на всички условия. Една от стопанките е Ева Рошанова, който разхожда своя 2-годишен Рамбо. Усмихнато изяснява, че носи в себе си документите му и торбички за боклук.

" Пуснах го веднъж без мотив, тъй като е доста учтив, само че незабавно ми бе направена забележка и ми бе обяснено какви санкции ще ми бъдат наложени при второ нарушаване. Служителите не позволяват и събиране на кучета за игра по поляните и ни насочват към обособени кафези. Контролът е на равнище, остава съвестта и възпитанието на хората също да бъдат ", разяснява Рошанова.

Ситуацията обаче се обръща на 180 градуса в кварталите - в дребните градинки, по улици, тротоари, велоалеи и пред блоковете.

Почти на всички места има табели, забраняващи разходките на домашни любимци без мотив. Четириногите обаче всеобщо тичат на воля и оставят след себе си прясно минирани пътеки. Хората масово се оплакват от " наторяването " пред входовете си. Твърдят, че инспекции по кварталите се вършат единствено при подаден сигнал. И упорстват, че откритият ред е за целия град, а служителите под пагон не трябва да обикалят единствено центъра и огромните паркове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР