В авторитетните международни научни журнали (Cell Press, Nature Magazine, Science

...
В авторитетните международни научни журнали (Cell Press, Nature Magazine, Science
Коментари Харесай

Ролята на вирус-неутрализиращите антитела при преболедувалите COVID-19

В авторитетните интернационалните научни журнали (Cell Press, Nature Magazine, Science Magazine) се натрупват от ден на ден безспорни доказателства за ролята на така наречен вирус-неутрализиращи антитела (NАbs) и тяхната връзка с ефикасността на добития имунитет от COVID-19 след преболедуването. Лицата, които са преболедували, условно мога да бъдат разграничени на няколко категории: сред 15 и 30 % от хората минават COVID-19 безсимптомно.* Към втората категория спадат така наречен олигосимптомни пациенти с лека неразположеност и грипоподобно положение. Следва групата на среднотежките случаи, при които се постанова хоспитализация, и тежките форми, които могат да имат летален излаз. За всички категории е значимо дали са се образували протективни вирус-неутрализиращи антитела.

Това е първата защитна преграда против вируса, а точно неговата неутрализация и блокирането на пътя му към клетката посредством направените в хода на болестта обезвреждащи антитела, които се синтезират от В-клетките на имунната ни система.



Тези вирус-неутрализиращи антитела са единствено дребна част от антителата против SARS-CoV-2, които могат да бъдат открити посредством кръвен тест от 8-ия ден от появяването на признаците с пик приблизително до 20-ия ден. Особеното при тях е способността им да се свързват към характерна конструкция на шипестия S-гликопротеин на ковид, известна още като рецептор-свързващ домейн (RBD), и по този метод да блокират неговото нахлуване в клетката. Именно тези вирус-неутрализиращи антитела са функционално дейните " потребни ", защитни молекули, които ви защищават от възпаление и служат като маркер за оценка на хуморалния ви имунитет - имунитетът, който се развива след преболедуване. С други думи - в случай че към този момент сте преболедували COVID-19, вирус-неутрализиращите антитела са критерият, по който бива измерван ефикасният имунитет, който сте генерирали.

Масовите лабораторни проби за количествено установяване на антитела IgG след преболедуване употребяват разнообразни технологии на детекция при другите производители, като единствено регистрират количествено наличието на IgG-антителата без да разграничават протективните вирус-неутрализиращи антитела от антителата, които са ориентирани към други елементи на протеините на вируса (в това число и S1 протеинът), и които нямат отношение към навлизането на вируса в клетката. Такива да вземем за пример могат да бъдат антителата IgG, ориентирани към обвивката на вируса, която е известна като нуклеокапсид, или към други структурни протеини на вируса. IgG-антителата от тези проби се мерят също в разнообразни количествени единици и към момента не е изцяло ясно при какво количество, при другите типове антителни проби, може да се приказва за действителна защита против COVID-19.



GenScript® е американска компания, която е патентовала и записала своя артикул cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody тест за оценка на вирус-неутрализиращите антитела в пациентски кръвен серум или плазма и единственият утвърден тест за определяне на вирус-неутрализиращи антитела от Американската Агенция по храни и медикаменти (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи за ин витро диагностични медицински произведения. За всички останали налични проби FDA заявява единствено и само установяването на антитела като съпътстващ серологичен маркер за минала зараза или като помощна диагностика за COVID-19.



cPass™ работи с кръвна проба и регистрира наличието единствено на вирус-неутрализиращите антитела, като ги разграничава от останалите от клас IgG в серума на пациента, които нямат такава протективна стойност. Логично това е и единственият в страната FDA-лицензиран тест с това предопределение. cPass™ имитира свързването на вируса SARS-CoV-2 към неговия натурален рецептор в човешката клетка АСЕ-2 и по какъв начин наличието на вирус-неутрализиращите антитела, ориентирани тъкмо против RBD в серума на пациента повлияват това.



Във вирусологичната процедура златният стандарт, по който се прави оценката на обезвреждащата успеваемост на антителата към вирусите, се реализира в строго обособени лаборатории, като се работи с клетъчни линии и живи вируси.

cPass™ демонстрира 100% сходство с този стандарт (известен още като PRNT). Високи стойности на общи IgG-антитела не е еднакво на високи равнища на вирус-неутрализиращи антитела. При тестването с cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody на GenScript и позитивен резултат в проценти (над 30%), това значи наличие на вирус-неутрализиращи антитела и се следи при огромна част от преболедувалите човеци. Отрицателният резултат (стойности под 30%) посочва неналичието на тези антитела след възобновяване от COVID-19, или те са в доста дребна централизация под лимита на детекция на теста, и по този начин има възможност пациентът да бъде инфектиран. В този случай това е доста добра индикация за нужда от имунизиране. Така, на самостоятелно равнище, единствено с един тест, може да бъде оценена успеваемостта на хуморалния имунитет след преболедуването. При тестването с другите стандартните проби за количество IgG-антитела не излиза наяве нещо доста значимо - стойностите, над които може да се приказва за действителна серопротекция след преболедуването.

Може би най-важният въпрос при хората, които са минали COVID-19, e какъв брой дълго след възобновяване циркулират тези протективни антитела.

Стойностите на вирус-неутрализиращите антитела демонстрират трендове към намаление във времето, което е самостоятелно за всеки преболедувал пациент и може да бъде доста значим ориентир за нуждата от навреме слагане на имунизацията.**

В някои от страните на Западна Европа към този момент има разпореждания, които изискват лабораторен резултат за позитивен резултат /над 30% / от теста за вирус-неутрализиращи антитела против SARS-CoV-2 по сходство на RT-PCR теста.

Тестът на GenScript® cPass™ може да бъде изработен в следните лаборатории за територията на София и страната.



*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7608887/

**https://www.nature.com/articles/s41467-020-20247-4
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР