В Австрия утре ще се състоят предсрочни парламентарни избори в

...
В Австрия утре ще се състоят предсрочни парламентарни избори в
Коментари Харесай

Австрия избира предсрочно нов парламент заради аферата Ибиса

В Австрия на следващия ден ще се състоят предварителни парламентарни избори в Австрия, провокирани от най-големия в следвоенната история на страната скандал. Аферата " Ибиса " стана причина да се разтрогне държавната коалиция на Австрийската национална партия (АНП) и Австрийската партия на свободата (АПС) отпред с федералния канцлер Себастиан Курц от АНП, съобщи Българска телеграфна агенция.

След 134-дневна яростна предизборна акция пред изборните урни имат право да застанат 6 милиона и 400 хиляди австрийски жители, които да посочат коя от партиите е спечелила тяхното доверие.

В пет часа след обяд, директно откакто затворят изборните бюра, ще бъдат обявени първите планирани резултати. Предполага се, че те ще са с отклоняване от два, а може би и повече проценти, защото над един милион австрийци са поискали изборните бюлетини да им бъдат изпратени по пощата на домакински адрес или в чужбина и гласовете им ще бъдат преброени най-късно до четвъртък.

Единодушното мнение на политическите наблюдаващи е, че победител на тези избори ще бъде АНП, която ще добави към три % към последния избирателен резултат и ще завоюва 34 % от гласовете. Оспорвана ще бъде битката за второто място в класацията, защото социологическите анкети отреждат на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) отпред с Памела Ренди Вагнер 22 %, а на АПС с водач Норберт Хофер - 20 %. Но след разразилия се в последните дни преди изборите нов скандал към някогашния водач на АПС Хайнц Кристиан Щрахе, обвързван с съмнения за злоупотреби с партийни пари, живот за сметка на АПС, в това число и покриване на част от жилищния наем с партийни пари, се чака партията да загуби част от гласоподавателите си.

По-малките партии също се борят за всеки глас. Останалата на последните избори отвън Народното събрание Партия на зелените чака най-малко 12 % от гласовете на гласоподавателите, защото тематиката климат на планетата и запазване на околната среда са настоящи повече от всеки път и новото управление отпред с Вернер Коглер съумя да върне своите гласоподаватели, подкрепили на предишните избори АСДП и НЕОС.

Много евентуално е за демократичната партия НЕОС с лидерка Беате Манл-Райзингер да гласоподават 8 % от австрийските жители и няма подозрение, че нейни представители ще са част от новия австрийски парламент.

Това обаче не е по този начин несъмнено за партията " Йецт " (Сега), основана през 2017 година от напусналия Партията на зелените дълготраен народен представител Петер Пилц и неговите сподвижници. За нея прогнозите са, че няма да премине четирипроцентната преграда и да прати депутати в Народното събрание. Няма късмет за парламентарна представеност и Австрийската комунистическа партия.

Независимо от партийните листи депутати в новия парламент могат да станат претенденти от преференциалните листи, които ще получат пряк мандат.

Много са въпросителните към състава на бъдещия кабинет. След изборите следват сложни държавни съвещания. Възможни са разнообразни разновидности: досегашната коалиция сред АНП и АПС наподобява малко евентуална, защото в хода на предизборната битка двете някогашни партньорки си размениха много удари, също по този начин малко евентуална към този момент наподобява и обединението АНП и АСП.

Възможни са и тройни обединения АНП, НЕОС и Зелени или АСДП, НЕОС и Зелени, а в една от предизборните полемики Себастиан Курц позволи опцията да сформира еднопартийно държавно управление на малцинството.

Още в този момент е ясно едно: АСДП, НЕОС и Партията на зелените обявиха изрично, че няма да влязат в коалиция с АПС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР