В Австрия днес ще бъдат произведени президентски избори, предаде БТА..

...
В Австрия днес ще бъдат произведени президентски избори, предаде БТА..
Коментари Харесай

Австрия избира президент

В Австрия през днешния ден ще бъдат създадени президентски избори, съобщи Българска телеграфна агенция.. Федералният президент се избира за период от шест години. Призовани да изберат своя държавен глава са 6 363 489 жители, близо 62 000 от които се намират отвън страната и ще гласоподават по пощата. Право на глас по пощата имат и лицата, които в изборния ден отсъстват от мястото с съществена адресна регистрация. В болничните заведения и заведенията за възрастни са проведени мобилни изборни секции, които дават опция всички искащи да упражнят своето право на глас. Това право имат всички жители, навършили 16-годишна възраст.

Според закона изборните бюра, които в страната са общо 10 090, отварят в 6 ч. сутринта и затварят най-късно в 17 ч. В селата и дребните градове бюрата са отворени до обяд.

За федерален президент може да се кандидатира всеки жител, навършил 35 години, който събере 6000 подписа на поддръжници. За да бъде определен на поста, претендентът би трябвало да получи половината от всички действителни гласове. Ако това не се случи, се насрочва втори тур четири седмици по-късно. На балотажа се явяват първите двама от първия тур.

На изборите тази година претендентите са седем. Безспорният любимец сред тях е федералният президент Александър ван дер Белен, който се бори за втори мандат. Негов основен конкурент е Валтер Розенкранц, повдигнат от Австрийската партия на свободата. За останалите петима претенденти политическите наблюдаващи не чакат особени изборни триумфи.

Александър ван дер Белен разгласи за своя цел да победи още през днешния ден. Валтер Розенкранц изрази убеденост, че ще се яви на втори тур против настоящия президент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР