В Австралия започна разследване на грубия арест на абориген, извършен

...
В Австралия започна разследване на грубия арест на абориген, извършен
Коментари Харесай

В Австралия разследват груб арест на абориген

В Австралия стартира следствие на грубия арест на туземец, осъществен нощес в южния град Аделаида, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че казусът идва в миг, когато страната става сцена на огромни митинги против отношението към коренните поданици.

Протестите против расизма се придвижиха отвън Съединени американски щати

На оповестен в обществените мрежи видеозапис се вижда по какъв начин служителите на реда задържат намиращ се на земята човек. В един миг един от тях наподобява му нанася удари.

Представителят на щатската полиция Грант Стивънс съобщи, че някои служители на реда са били отстранени от патрулна активност и пренасочени към осъществяване на административни отговорности до края на следствието. "Публикуваният в обществените мрежи видеозапис явно провокира терзания от реакцията на полицията ", сподели Стивънс.

На видеозаписа се чува по какъв начин жителите, които снимат протичащото се, молят служителите на реда да освободят обвинения.

Силите на реда употребявали пикантен газ, когато някои жители прояви безпокойство във връзка с служителите на реда, съобщи полицейски представител. Силите на реда били извикани на място поради различен случай, преди да арестуват 28-годишния туземец, който заподозрели за наркотрафик.

"Първоначално мъжът се посочил податлив към съдействие, преди да стартира да се съпротивлява. Полицията се пробвала да арестува мъжа, който оказал опозиция и последвала битка ", добави представителят.

Скот Морисън се извини за "В Австралия е нямало иго "

От няколко седмици в Австралия се организират огромни митинги против метода, по който силите на реда се отнасят към туземците. Демонстрациите са свързани със международното придвижване "Животът на чернокожите има значение ", отбелязва Франс прес.

Аборигените живеят на територията на Австралия от повече от 40 000 години. Европейски заселници доближават континента през 1788 година В Австралия обаче има единствено 670 000 туземци при население от 23 милиона души.

Несъразмерно висок брой от тях се намират в затвори в страната. Протестиращите са недоволни и от огромния брой туземци, умряли след арест - над 400 през последните 30 години. Въпреки извършените следствия няма почнал правосъден развой по отношение на сходен случай, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР