В Арктика може да настъпят първите дни без лед, с

...
В Арктика може да настъпят първите дни без лед, с
Коментари Харесай

Ще остане ли Арктика без лед в следващите няколко години?

В Арктика може да настъпят първите дни без лед, с доста дребна морска ледена завивка, написа ДПА, като цитира откриватели. Арктическият лед се топи през летните месеци, намалявайки площта на замръзналия океан, а по-късно още веднъж се усилва през зимата.

Покривката обаче понижава вследствие на световното стопляне и съгласно прогнозите Северният ледовит океан може да остане без лед през септември, когато доближава минималното си равнище в края на лятото.

Ледниците имат свои точки на закрепване, които от 2000 година до момента понижават стремително

Това обаче не значи, че няма да има лед. Учените дефинират като регион без лед подобен с по-малко от един милион квадратни километра ледена завивка, което е едвам 20% от междинната минимална завивка през 80-те години на предишния век.

Тези условия ще доведат до голям брой последствия като:

усилване на стоплянето посредством понижаване на способността на белия лед да отразява топлината и ерозията на крайбрежиетовлияние върху дивата природа, като да вземем за пример белите мечкипридвижване на нови типове риба в Северния ледовит океанувеличаване на човешката активност, като да вземем за пример корабоплаването Площта му е два пъти по-голяма от тази на Лондон

В изследването на университета в Боулдър, щата Колорадо, е изработен разбор на съществуващите прогнози за морския лед и данните за покривката от климатичните модели, с цел да се види по какъв начин в бъдеще Арктика може всекидневно да се трансформира.

Изследването е оповестено в изданието Nature Reviews Earth and Environment. В него се изяснява, че най-ранният септември без лед може да настъпи в интервала сред 20-те и 30-те години на този век съгласно всички сюжети за количеството на отделените парникови газове в атмосферата от човешката активност, като е евентуално това за стане през 50-те години. 

А23а се разпада, отдалечавайки се от Белия континент

Експертите настояват, че всички досегашни прогнози за Арктика без лед се концентрират върху средномесечните условия през септември, само че техните разбори сочат, че това може да се случи и на дневна база, а не на месечна, освен това години по-рано.

Изследователите са на мнение, че първата поява на ежедневни условия без лед се чака да се случи приблизително четири години по-рано, в сравнение с за целия месец септември, и може да се случи 10 или повече години по-рано.

Това значи, че при ежедневните сателитни наблюдения условия без лед могат да настъпят даже по-рано, в сравнение с при месечните модели, и евентуално през 20-те години на този век, се споделя в изследването.

В проучването се споделя също, че Арктика постоянно може да остава без лед през септември в интервала 2035-2067 година при сюжети с високи излъчвания на парникови газове, само че е допустимо и леко закъснение при сюжетите с по-ниски излъчвания.

При приблизително равнище на излъчванията - сюжет, по който светът се движи сега, Арктика може да остане без лед единствено от август до октомври, а при най-високото равнище на излъчвания до края на този век може да има минимални ледени условия за по девет месеца годишно.

Арктическият морски лед обаче може да се върне бързо, в случай че температурите се намалят, настояват учените, представени от ДПА.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР