В апартамента на семейство Бойчеви в центъра на Стара Загора

...
В апартамента на семейство Бойчеви в центъра на Стара Загора
Коментари Харесай

Цената на природния газ: С колко скачат сметките на хората?

В жилището на семейство Бойчеви в центъра на Стара Загора употребяват газ повече от 20 години. Отопляват единствено една от четирите стаи. Доволни са от услугата, само че не и от цената през последните месеци.

„ Преди сме плащали по 70, 80, до 100 лв. не сме стигали, а предишния месец платихме 173 лева “, споделя Стойка Бойчева.

Очакват с новото нарастване месечната сметката за газ да надвиши 200 лева, а това ще затрудни семейството.

Според енергийни специалисти с изключение на пряк резултат върху консуматорите на природен газ, новата по-висока цена на газа може да има и индиректен резултат върху потребителската кошница.

Според енергийния специалист Васил Начев повишаването ще се усети от огромните потребители на газ - доста огромен % от хлебопекарните употребяват природен газ за производството на хляба, да вземем за пример. „ Нали си давате сметка, че това ще рефлектира върху неговата цена “, показва специалистът.

По-високата цена на газа ще се отрази и на електроенергийната ни система.

„ Очаквам да се натовари електроенергийната ни система, защото една част от хората, които употребяват газ по една или друга причина има възможност да преминат да употребяват повече електричество вместо природен газ “, отбелязва още Васил Начев.

Експертите чакат поевтиняване на природния газ през февруари, поради предстоящо намаление на цените на международните пазари.

По-висока консумация на ток и в последния ден на предходната и в първия ден на тази година регистрира електроенергийния систематичен оператор.

На 31 декември растежът в потреблението е 14%, а на 1 януари 12,4%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР