В Антикорупционната комисия провериха встъпителните и финалните имотни декларации от

...
В Антикорупционната комисия провериха встъпителните и финалните имотни декларации от
Коментари Харесай

738 висши чиновници имали несъответствие в декларациите си

В Антикорупционната комисия ревизираха встъпителните и финалните имотни заявления от януари до септември 2018 година на висшите служители. Прегледани са декларациите на 5 116 задължени с годишна декларация лица.

Комисарите са ревизирали декларациите на 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация, на 400 задължени лица, с крайна декларация за имущество и ползи. Проверката на имуществените заявления обгръща, с изключение на задължените лица, техните съпруг/а или приятеля, с който живеят на фамилни начала.

За общо 738 задължени по закона лица инспекцията завърши с отчет за противоречие.

637 висши служители са подали коригираща декларация след инспекция на КПКОНПИ, оповестиха от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.

От тестваните обществени персони на виновни позиции, които са задължени да заявяват приходи и имущество 98 задължени лица не са подали коригираща декларация. Други 35 са подали коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестено с кого са във фактическо общуване на брачен начала и за него е откритото несъответствието.

Трима са подали непълна коригираща декларация и са заявили, че не желаят да бъде оповестена информацията за индивида, с който живеят на фамилни начала.

В отчетите на Антикорупционната комисия има данни за недекларирани притежавани и добити:

дялови участия, приходи от трудови правни отношения, парични средства по банкови влогове и банкови сметки. В отчетите на Комисията участват и дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро, притежавани парцели, участия в органи на ръководство или надзор на търговски сдружения, на юридически лица с нестопанска цел и осъществяване на активност като едноличен търговец.

При противоречие от Комисията уведомяват следствия, който има право в 14-дневен период да подаде пред Комисията коригираща декларация на съображение член 46, алинея 1 от закона или направи писмени възражения.

При противоречие след периода за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лева, Комисията дава отчетите си на Националната организация за приходите.

При открито несъответтсвие от 20 000 лева и повече от Комисията ревизират парцелите на индивида, който заема висша обществена служба.

Проверени са: министри; национални представители; кметове, ръководители на общински препоръки и основни архитекти на общини; изпълнителни шефове и шефове на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за публичните поръчки за осъществяване на процедурите и подписване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които извършват функционалности на органи за финансово ръководство и надзор на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; шефове на държавни горски и ловни стопанства; ръководители и заместител - ръководители на държавни организации и комисии и други. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР