В Анкара днес ще бъде подписано споразумение за изграждане на

...
В Анкара днес ще бъде подписано споразумение за изграждане на
Коментари Харесай

Турция и ЕС изграждат високоскоростна жп линия между границата с България и Истанбул


В Анкара през днешния ден ще бъде подписано съглашение за създаване на жп-линията Черкезкьой-Капъкуле, част от линията Халкалъ-Капъкуле. Модернизирането на този сектор, който ще свързва Азия с Европа, ще бъде финансирано с европейски средства. В церемонията ще вземат участие турският министър на превоза и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и ръководителят на делегацията на Европейска комисия в Турция Кристиян Бергер.

Участъкът от Черкезкьой до граничния пункт с България „ Капъкуле “ е с дължина 150 км.. Общата дължина на жп линията от от истанбулската гара „ Халкалъ “ до българо-турската граница в 230 км, осведоми БНР. Девет км сред гарите „ Халкалъ “ и „ Ъспартакуле “ ще бъдат финансирани с турски частни средства, а за 70 км. - от „ Ъспартакуле “ до Черкезкьой - ще бъдат обезпечени турски национални фондове.

Железопътната линия Халкалъ-Капъкуле е четвъртият огромен план за жп инфраструктура в Турция, получил финансова помощ от Евросъюза. Средствата са на стойност 840 млн. евро и ще бъдат употребявани за планове с дължина от общо 1000 км. жп-път.

Общата стойност на построяването и обновяването на линията от Истанбул до България ще бъде към 1,1 милиарда евро, от които Брюксел ще заплати 275 млн. евро. Това го трансформира в най-големият индивидуален план, по който Европейски Съюз ще окаже финансова помощ на Турция. Парите са част от предприсъединителните фондове, от които страните-кандидатки могат да се възползват.

Турски медии оповестиха, че в границите на плана е почнало одържавяването на 956 имота земи в област Истанбул. Отсечката ще бъде с двойна електрифицирана жп линия, позволяваща на пътническите и товарни влакове да развиват до 200 км./час. Участъкът ще бъде екипиран и с най-модерната система за сигнализация.

В България продължението на тази жп линия към Европа с по-ниска планова скорост. В сектора от Капъкуле до българската гара Септември влаковете могат да се движат със скорости до 160 км/ч. В сектора от гара Септември - София - Драгоман - Ниш влаковете се движат по остарялото жп трасе и скоростите са близо два пъти по-ниски.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР