В АМВР се състоя обсъждане на проекта за Закон за

...
В АМВР се състоя обсъждане на проекта за Закон за
Коментари Харесай

Министър Рашков: Направихме широк форум, в който да се чуят разумните идеи

В АМВР се състоя разискване на плана за Закон за изменение и допълнение на Закона за придвижване по пътищата
В Министерство на вътрешните работи беше изработен разбор на пътнотранспортния травматизъм за последните няколко години и на база на него бе направен план за Закон за изменение и допълнение на Закона за придвижване по пътищата. Не може, когато се установи завишаване на броя на тежките пътнотранспортни катастрофи (ТПТП), Министерство на вътрешните работи да не предприеме нещо в тази посока, уточни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Наблюдавали сме деликатно интервала от 1 януари до 4 април. Възникнали са 1220 тежки пътнотранспортни катастрофи, починали са 105 участници в придвижването и са ранени 1530. Ето тези резултати ни тормозиха, ние съпоставяме тази година със същия интервал на 2021 година, регистрира се нарастване и на трите индикатора. Първо – брой на ТПТП, които са се нараснали със 107, на починалите броят е повишен с 31, а на наранените – със 150. По области има най-голямо завишение на ТПТП на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи – 155, на ОДМВР-Пловдив 148, ОДМВР-Варна със 105, а минимален е броят на ТПТП на територията на ОДМВР-Перник – 10, Ямбол – 11, и Търговище – 13. Анализът открива и директна взаимозависимост сред положението на пътната мрежа и травматизма при ПТП.

Проектът е съсредоточен към това да се деформализира процесът по връчване на наказателните документи, които се сформират от органите на Министерство на вътрешните работи. На последващо място се цели неотменимост на наложените санкции – няма да се усъвършенства ситуацията по пътищата, в случай че единствено се постановат санкции на хартия, а след това те не стигат до нарушителите, заключи министър Рашков. В плана е помислено и за ограничение на корупцията и субективността при налагането на наказванията. Стъпката в тази посока е като се фиксират съответни санкции за обещано нарушение, а не те да варират от… до. На последващо място е заложеното понижаване на оптималните скорости.

На общественото разискване участваха зам.-министърът на вътрешните работи Таня Райчева, зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Станимир Станев, шефът на ГДНП гл. комисар Венцислав Кирчев, началникът на отдел „ Пътна полиция “ комисар Калоян Драганов, ректорът на АМВР ст. комисар Иван Видолов, депутати, представители на държавни структури и неправителствения бранш, специалисти по пътна сигурност.

В рамките на извършеното интензивно разискване болшинството от специалистите показаха поддръжка за плана, като дадоха и някои рекомендации.

Виктор Тошев от Асоциацията на застрахователите изрази известни запаси към предлагането стикерът за наложителната застраховка Гражданска отговорност да не бъде наложително поставян на предното стъкло. Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия уточни, че част от предложенията ще дадат решение на съответни проблеми, като отличи сигурното електронно връчване, което от една страна ще облекчи чиновниците на реда, а от друга – наказванията ще доближават по-бързо до причинителите. Представителят на мотоклубовете Даниел Капсъзов прикани да се намерения за периодически, опреснителни курсове за водачите. Росен Рапчев от ДАБДП показа, че намаляването на скоростите по пътищата ще докара до понижаване на травматизма. Той показа и европейската процедура, съгласно която Европейска комисия е упълномощила на Европейския център за транспортна сигурност да изследва въздействието на скоростта върху пътната сигурност, като интервалът на проучването е бил за 10 години обратно. Данните в отчета са безапелационни –ако междинната скорост бъде понижена с 1 км/ч, може да се спасят в Европа над 2100 индивида. Това е повода доста страни в Европейски Съюз да понижат скоростта по автомагистралите, а и по останалите пътища.

Конкретните хрумвания и оферти, предоставени документално, ща бъдат разисквани в работната група в границите на едномесечния период за публично разискване на плана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР