В Амстердам започват изпитания на електрически лодки, които да облекчат

...
В Амстердам започват изпитания на електрически лодки, които да облекчат
Коментари Харесай

Роботизирани лодки ще превозват пътници и товар в Амстердам

В Амстердам стартират тествания на електрически лодки, които да облекчат тапите в града и да оказват помощ за изчистването на въздуха в столицата на Нидерландия, написа Associated Press.

Каналите на столицата се употребяват за превоз надалеч преди колите и камионите с мотори с вътрешно горене да стартират да замърсяват околната среда и да задръстват тесните улици. В града има над 100 километра водни пътища, по които скоро могат да стартират да се движат дребни и изцяло самостоятелни електрически лодки. Те ще транспортират пасажери и ще оказват помощ за събирането на боклука.

Проектът, който носи името Roboat, е взаимен сред Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions и Massachusetts Institute of Technology. Роболодките могат да се движат със скорост от към 6 км/ч в продължение на 12-24 часа според от батериите и тежестта. Те се ръководят отдалечено от компютър, който обработва данните от камерите и датчиците, които сканират непрестанно протичащото се към лодката. Самите плавателни съдове са модулни и могат да бъдат пригодени елементарно за разнообразни цели.

Разработчиците споделят, че ще са им нужни сред две и четири години, с цел да усъвършенстват технологията за самостоятелно придвиждане. Преди те да стартират да транспортират пасажери и карго, ще би трябвало да бъде променено и законодателството в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР