В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския

...
В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския
Коментари Харесай

В американския Сенат предложиха резолюция за честване на македонския език

В американския Сенат е препоръчана резолюция за честване на македонския език, просвета и история. Сенаторът републиканец Майк Браун показа резолюцията, съгласно която септември ще бъде разгласен за месец на македонско-американското завещание и ще бъдат празнувани езикът, историята и културата на македонските американци, оповестяват медиите в Република Северна Македония.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски разяснява за телевизия " Алфа ", че задачата на резолюцията е да подчертае многочислените приноси на македонските американци в Съединените щати в разнообразни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

Целта на тази резолюция е да изиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското завещание и ролята, която македонската общественост има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откогато македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента одобряваме, че има към половин милион американци от македонски генезис, които са създали доста за социално-икономическия живот в Съединените щати, сподели Методия Колоски.

Той добави, че с резолюцията ще бъдат приети македонският език, културата и историята на македонската общественост в Съединени американски щати.

В предговора на документа се показва, че от 1880 година десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на цивилен и религиозни свободи и права, по-добри стопански благоприятни условия, а също по този начин в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в региона, в които е взел участие македонският народ. В резолюцията написа, че съгласно оценки в Съединени американски щати има към 500 000 македонски имигранти, живеещи в разнообразни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), в този момент би трябвало да бъде утвърдена от комисията по правораздаване на Сената и по-късно да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец немският парламент одобри резолюция, която показва поддръжка за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската просвета, еднаквост и език, напомня Нова телевизия.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР