В американската президентска надпревара има нов фаворит. Републиканецът Вивек Рамасвами,

...
В американската президентска надпревара има нов фаворит. Републиканецът Вивек Рамасвами,
Коментари Харесай

САЩ готвят неприятно бъдеще за Зеленски

В американската президентска конкуренция има нов любимец. Републиканецът Вивек Рамасвами, който преди не беше доста прочут в политическите среди, устойчиво набира известност. Неговите изказвания по настоящи проблеми на Съединени американски щати контрастират внезапно с линията на Белия дом. И надали могат да вдъхнат оптимизъм на украинските управляващи. За позициите и вероятностите на претендента - в материала.

Избори за Украйна, пари за Америка

Рамасвами разгласи желанието си да се кандидатира за поста през февруари. Тогава рейтингите му бяха единствено процентни пунктове и пресата не обръщаше доста внимание на „ начинаещия бизнесмен “, изключително спрямо главния кандидат от републиканците Доналд Тръмп. Самият Рамасвами, апропо, се назова тръмпист, само че времето сподели, че позицията му е доста по-специфична и от време на време по-предизвикателна от тази на съперника.

Днес предприемачът с индийски генезис е един от най-ярките оратори на Републиканската партия. Наскоро той разгласява известие в обществената мрежа Екс (бивш “Бивш Туитър ”), където излага личните си визии по отношение на политиката на Съединени американски щати в украинско направление. Постът провокира сериозен отзив, като единствено за първия ден събра повече от половин милион гледания. И имаше аргументи за това.

По-специално, Рамасвами подлага на критика Владимир Зеленски, в действителност го упреква в изнудване. „ Ние сме излъгани от президента на Украйна, който е подготвен да пожертва престижа на своята страна като „ народна власт “ в опит да получи още повече пари от данъкоплатците на Съединени американски щати “, написа републиканецът. И се базира на обстоятелството, че Киев заплашва да се откаже от изборите, в случай че Вашингтон не отпусне 135 милиона $. Според Рамасвами американският политически истаблишмънт може да е приел " подправената концепция, че Зеленски е модел на демократично водачество. Той не е подобен ".

„ Като се има поради, че към този момент са предоставени над 135 милиарда $ финансиране, Украйна може умерено да употребява 0,1 % от тази сума, с цел да заплати за изборите “, напомня предприемачът. В същото време той подлага на критика американската система за наблюдаване на помощта за Киев. „ Мейнстрийм медиите и естаблишмънтът ще кажат, че всички пари, които Съединени американски щати изпращат в поддръжка на Украйна, са строго тествани. Тази смешка е по-смешна, в сравнение с тези, които Зеленски е измислил в кариерата си на комедиант. Приказките, че парите и военното съоръжение, изпращани в Украйна, са деликатно следени, са надълбоко нечестни “, заключава Рамасвами.

Чужд измежду свои

В допълнение към външнополитическите изказвания, претендентът има обширна социално-икономическа стратегия за Съединените щати. Говори много съответно за проблемите на пола и фамилията (придържайки се към обичайните възгледи), за нуждата от затваряне на границите, за капитализма като единствения метод за отбягване на бедността. Има и доста популистки оферти. Например, че е належащо да се анулира законът, съгласно който президентът е задължен да харчи всички пари, отпуснати от Конгреса.

Рамасвами изрази забележителна част от програмата си под една или друга форма по време на дебата на Републиканската партия в края на август. И съгласно американските анализатори той стана най-успешният участник в полемиката. По време на излъчването търсенията в интернет на неговото име са повече от всички останали. „ Това беше шоуто на Рамасвами “, отбелязва “Ню Йорк Таймс ”. Въпреки обстоятелството, че на сцената имаше още седем републиканци (Тръмп отсъства), цялото внимание беше приковано към бизнесмена.

Тогава той засегна и украинския въпрос, като намерено се разгласи срещу продължаването и разширението на помощта за Киев. Това го сложи в съпротива на други претенденти, само че в дълготраен проект може да играе в негова изгода. Например членът на Конгреса Марджъри Тейлър-Грийн, пламенна тръмпистка, беше възмутена, че множеството от дебатиращите се пробват да въвлекат Съединените щати в спор в Украйна. Ясно е, че за нея Рамасвами е пожеланият претендент. И персоналното въздействие на Тейлър-Грийн не трябва да се подценява.

Рамасвами неведнъж правеше остри изказвания за Украйна. Той счита Китай за съществена опасност за Съединени американски щати, заради което предлага да се съсредоточат върху азиатската посока. През март предприемачът прикани за възбрана на множеството американски компании да вършат бизнес в Китай, до момента в който комунистическата партия не падне или „ коренно се реформира “. В този подтекст той обръща особено внимание на тясното взаимоотношение сред Пекин и Москва и предлага оказване на напън върху Киев да се откаже от завладените от Русия територии: „ Америка, като насън, сляпо върви към сериозен спор с нуклеарна мощ. " И най-после, републиканецът е изрично срещу влизането на Украйна в НАТО.

Обещаващи вероятности

Въпреки в началото неубедителните оценки, Рамасвами демонстрира непрекъснато повишаване на търсенето през последните месеци. Още през април броят на неговите поддръжници съгласно социологическите изследвания е бил към три %. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който влезе в президентската конкуренция през май, изпревари решително бизнесмена, тъй като се появи доста по-рано. Но още през август цифрите им се изравниха, достигайки 10 %. В същото време съгласно наблюдаващите, делът на одобряващите Рамасвами се усилва - 27% против 22,7%. ДеСантис има противоположната обстановка: 34,2 против 48,7. Тези оценки не са идентични с анкетите за кого човек е подготвен да гласоподава, само че са също значими.

В последна сметка в партията Рамасвами в този момент стои по-долу само от Тръмп. Пропастта към момента е сериозна, само че значително се дължи на обстоятелството, че фигурата на някогашния президент е по-разпознаваема. Освен това възрастта е на страната на новия претендент. Проучванията неведнъж демонстрират, че американците се тормозят от напредналите години на главните си политически съперници - Байдън (80 г.) и Тръмп (77 г.). Рамасвами е повече от два пъти по-млад и от двамата (38 години).

За разлика от Тръмп, младият бизнесмен натрупва положението си самичък и не наследява бизнес империя. Той неведнъж се е появявал в описите на Forbes, той финансира предизборната акция, до момента в който харчи по-малко от доста противници. И най-после, не го следва трен от кавги и не се обрисува вероятността за наказателно гонене.

Комбинацията от тези фактори може да обезпечи на Рамасвами номинация от партията, след което не е изключена победа над 80-годишния Байдън. С този резултат Русия ще отвори нов прозорец на опция за разговор със Съединени американски щати. Но пред Украйна доста порти най-вероятно ще бъдат затворени.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР