В американската преса може да се наблюдава любопитен феномен. Все

...
В американската преса може да се наблюдава любопитен феномен. Все
Коментари Харесай

American Conservative: Щатите са в паника, Русия превъзхожда с модерни оръжия

В американската преса може да се следи любопитен феномен. Все повече се появяват изявления на политици, военни и журналисти, които на фона на спора в Донбас гневно стартират да бият алармени камбани, съобщавайки, че Русия доста превъзхожда Съединени американски щати в стратегическите оръжия. Онзи ден сходно самопризнание се появи на страниците на American Conservative.

В своята колона видният публицист Дейвид Голдман се насочи към тактиката на Съединени американски щати в създаването на нови типове оръжия. Превъзходството на съперника не беше наречено нищо друго с изключение на " пагубен неуспех на държавното управление на Съединени американски щати ".

Какво е същинското преимущество на съветските оръжия? Воененият наблюдаващ, полковникът в оставка Виктор Баранец, направи тази равносметка.

" Калибри " против " Томахавки " или Калибър против Томахоук

Сега, във военната специфична интервенция в Украйна, постоянно се загатват съветските ракети " Калибър ". И специалистите и елементарните хора постоянно се пробват да ги съпоставят с американските сътрудници " Томахавка ". Да се опитаме да създадем това.

Ако американските крилати ракети " Томахавка " станаха известни на света още през 1970-те години (САЩ ги използваха неведнъж по време на войните), то за съветските " Калибър " стартира да се приказва едвам преди към 7 години, когато от нашите кораби ударихме терористите в Сирия с тези ракети.

" Калибър " стана заслужен отговор на прехвалените " Томахавка ". " Калибър " също има характерно име - ракетата ZM-14, дозвукова, сходна по мярка на Tomahawk (Block-3). Дължина - 6,2 метра, диаметър - 533 мм, бойна глава - 450 кг против 340 за Block 3, обсег до 2600 км.

" Калибър " са оборудвани с ГНС - радарна глава за самонасочване, която обезпечава висока акуратност на поразяване на задачата. Приемникът и радиовисотомерът ви разрешават да поддържате тъкмо ниска надморска височина, следвайки терена.

Мощта на " Калибър " беше показана в Сирия (7 октомври 2015 г.), когато всичките 26 ракети, изстреляни по муджахадините, доближиха и поразиха задачите си.

Сега за точността на " Томахавките ". Първото всеобщо потребление на " високопрецизни” оръжия е осъществено в Ирак, по време на интервенцията " Пустинна буря”. Въпреки хвалебствените оди, които започнаха да звучат незабавно след тяхната използването – приказва се, че 85% от ракетите са поразили своите цели, по-късно се оказа, че в действителност единствено половината от 288-те ракети са поразили задачата и това е съгласно най-смелите оценки.

Да, това беше през 1991 година Но на 7 април 2017 година 60 " Томахавки " удариха сирийската база Аш-Шайрат. Според Тръмп всички ракети са поразили задачата, съгласно Министерството на защитата на Съединени американски щати – 59 ракети са поразили задачата.

Според съветското министерство на защитата единствено 23 ракети са достигнали задачата, една е паднала във водата незабавно след изстрелването, а ориста на останалите 36 е незнайна.

Израел твърди, че 44 ракети са блъснали задачата. Но във всеки случай успеваемостта на " Томахавките ", или по-скоро на тяхната акуратност, остава доста да се желае.

Така съветският " Калибър " изпреварва " Томахавките " по всички съществени параметри - мощ, обхват и акуратност. Освен това съветските ракети са по-евтини. Американските костват от,5 до млн. за брой, до момента в който съветските костват 0-0 хиляди.

Справка на " КП "

Какво съставляват хиперзвуковите ракети? Това са ракети, способни да летят с хиперзвукова скорост, равна или по-голяма от 5 Маха. 1 Мах е еднакъв на 1198,8 км/час или 333 м/сек. Пълноценният хиперзвуков летателен уред би трябвало да може да лети в атмосферата с хиперзвукова скорост и да маневрира, употребявайки аеродинамичните сили. Тоест да се поддържа най-високата скорост досега на удряне на задачата, което, несъмнено, доста ще усложни нейното прихващане или даже ще го направи невероятно.

Военно досие " КП "

Хиперзвуковите оръжия на Русия

1. Авангард е съветска ракетна система, оборудвана с хиперзвукова управляема ракетна система. Блокът се изстрелва към задачата благодарение на междуконтинентална балистична ракета (например " Сармат " ).

Развива скорост до 28 Маха (около 7,5 км в секунда). Способен е да преодолява американската противоракетна система със свръхвисоки скорости, недостъпни за противоракетите. Приет е и е пуснат в бойно дежурство.

2. Хиперзвукова ракетна система " Кинжал " е с въздушно базиране. Ракетата се изстрелва от платформата на изтребителя МиГ-31 и отива към задачата със скорост над 10 Маха. Обхват на полета - над 1000 км.

Способен да поразява всевъзможни предпазени морски и сухопътни цели с акуратност до 1 метър. Той изцяло отстранява военното предимство на американския флот, защото унищожава самолетоносач за няколко минути. Комплексът към този момент е признат в бойно дежурство.

3. Хиперзвукова ракетна система " Циркон ". Може да се инсталира на всевъзможни кораби, лодки и подводници, които носят крилати ракети " Калибър ". Работи по морски и сухопътни цели на разстояние над 1000 км със скорост 9 Маха.

Преодолява всяка вражеска противоракетна защита и нулира превъзходството на Военноморски сили на Съединени американски щати. Няколко " Циркона " са способни да унищожат ударна група на американски самолетоносачи за минути. " Циркон " към този момент е почнал да влиза на въоръжение в съветския флот.

И в развой на...

" Гремлинът " е съветска хиперзвукова ракета в развой на разработка. По неофициални данни той ще има пробег от към 1,5 хиляди км и скорост, равна на 6 Маха. Основното преимущество на " Гремлин " е неговата гъстота - дължината не надвишава 4,5 м, а тежестта е 1,5 тона.

Изтребителят Су-57 ще може да носи ракетата " Гремлин " на вътрешно окачване. Благодарение на това " Гремлин " ще може да носи освен от изтребителя-прехващач МиГ-31, само че и от свръхзвуков ракетоносец с огромен обхват на деяние Ту-22М и изтребителите Су-57, Су-30СМ и Су-35.

Разработва се и " Острота ", съветска малогабаритна неядрена хиперзвукова ракета, която се създава за изтребител-бомбардировач Су-34 и за ракетоносец-бомбардировач Ту-22М3. Изпитанията на " Острота " са планувани за 2022 година

Сред перспективната разработка е крилатата ракета с нуклеарен мотор с безкрайно деяние " Буревестник ". Ядреният въздушно-реактивен мотор ви разрешава да ускорите ракетата до звукова скорост.

Но главното преимущество на продукта е неговия безграничен подбор. Това значи, че ракетата може независимо да заобиколи противоракетната защита, в това число с изстрелване през Южния полюс към източното полукълбо и да приближи към Северна Америка от Южния полюс в западното полукълбо. Часът на началото на доставките на ракетата във войските е конфиденциален.

Морските чудовища

В Русия е създаден подводният комплекс " Посейдон ". Това е прикрит подводен нуклеарен дрон. Може да е на бойно дежурство с месеци. Има скорост, недостижима за подводниците (200 км в час) и дълбочина на гмуркане до 1000 м. Един удар на " Посейдон " по брега може да аргументи мегацунами и трусове, които ще пометат крайбрежната зона на доста стотици километри надълбоко в сушата.

Стражи на небето

Американският публицист загатва и за най-хубавата зенитно-ракетна система С-500 в света. Радиусът на действието й е до 600 км, височината на кинетичния удар е до 200 км. Комплексът е кадърен да поразява противников хиперзвукови ракети.

Американските експерти признават, че няма да разполагат с сходно оръжие през идващите години.

А Съединени американски щати какво имат?

Съединени американски щати създават хиперзвукови оръжия от края на 1980-те години, само че работата по тяхното основаване беше доста ускорена, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи основаването и сполучливите тествания на хиперзвуковия планер " Авангард " през март 2018 година Американците разпореждаха огромни очаквания на хиперзвуковата ракета X-51A Waverider.

Но тя остана пробна. След това имаше план Falcon HTV-2 (планиращ хиперзвуков блок). Имаше два опита и двата приключиха с крах. Имаше и планът HCSW (Hypersonic Conventional Strike Weapon, неядрено хиперзвуково нападателно оръжие). Няколко типа бомбардировачи и изтребители се считат за носители на хиперзвуковите крилати ракети. Но при започване на 2020 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати закриха и този план.

Причина? Недостиг на финансиране за осъществяването на всички планове за създаване на хиперзвуково оръжие.

Опитът за първо изстрелване на първообраз на хиперзвукова ракета, основан като част от програмата HAWC през декември 2020 година, също приключи с крах.

През септември 2020 година Съединени американски щати публично признаха своето закъснение в хиперзвуковата конкуренция с Русия и Китай. Ръководителят на стратегическото командване на Съединени американски щати адмирал Чарлз Ричард назова 2020 година " повратна точка " в създаването и разполагането на нов тип оръжие;

Пентагонът изиска,6 милиарда от Конгреса на Съединени американски щати за финансовата 2020 година за проучване и създаване на хиперзвукови оръжия на суша, море и въздух.

На 19 март 2020 година C-HGB (Common Hypersonic Glide Body, предопределен да унищожава системите за противовъздушна защита на противника) беше сполучливо тествана по време на полетен опит в Хавай.

През октомври 2021 година Пентагонът за първи път се опита да тества неназовано хиперзвуково оръжие с огромен обхват на деяние, само че опитът за изстрелването му от Аляска се оказа несполучлив. Но ARRW е обещаваща хиперзвукова крилата ракета с въздушно-реактивен мотор, създаден от Lockheed Martin (с заявена скорост до 17 Маха) и тя се тества с друг триумф.

Днес американската войска има единствено проекти за хиперзвукови оръжейни системи.

Армията на Съединени американски щати може да получи първообраз на комплекса за хиперзвуково оръжие с огромен обхват на деяние (LRHW) едвам през финансовата 2023 година, а програмата се възнамерява да бъде приключена във фискалната 2024 година.

От своя страна Военноморски сили на Съединени американски щати ще получат първите мостри на хиперзвуковия комплекс Conventional Prompt Strike (CPS, морска версия на LRHW) през финансовата 2025 година на подводниците от клас Охайо, а до 2028 година ще се оборудват атомните подводници от клас Вирджиния с Block V.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР