В амазонската джунгла в Бразилия през тази година са регистрирани

...
В амазонската джунгла в Бразилия през тази година са регистрирани
Коментари Харесай

Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия

В амазонската джунгла в Бразилия през тази година са регистрирани рекорден брой пожари . Това демонстрират нови данни на Националния институт за галактически проучвания (Inpe), оповестява Би Би Си.

От института прецизират, че сателитните му данни са посочили 84% нарастване по отношение на същия интервал на 2018 година

Това излиза наяве няколко седмици, откакто бразилският президент Жаир Болсонару уволни началника на института в подтекста на разногласия по отношение на данните на института за обезлесяването.
 Болсонару отхвърли помощта на Германия за запазване на Амазония
Болсонару отхвърли помощта на Германия за запазване на Амазония

Берлин изиска да се понижи изсичането…

Най-голямата тропическа гора в света, Амазония е жизненоважен склад за въглеродния диоксид , което забавя темпото на световното стопляне.

Тя е също по този начин дом на към 3 млн. типа растения и животни , както и на 1 млн. души радикално население .

Природозащитниците упрекнаха Болсонару за тежкото състояние на Амазония, изтъквайки, че той е насърчил дървосекачите и земеделските производители да изсичат гора за отваряне на пространство за аграрни площи, а учените акцентират, че тропическата гора се изсича с ускорени темпове , откогато той встъпи в служба през януари.

Междувременно американската галактическа организация НАСА заяви, че през тази година общата пожарна интензивност в басейна на Амазонка е малко под междинното ниво.
 Болсонару предприе акция против отбраната на Амазония
Болсонару предприе акция против отбраната на Амазония

Болсонару издаде декрет, който планува прекачване на регулациите

По-рано беше обявено, че затъмнение в понеделник в град Сао Пауло, който се намира на повече от 2700 км, е породено от пушек от пожарите в Амазония.

Горските пожари са постоянно събитие в сухия сезон в Бразилия, само че те също по този начин са съзнателно предизвиквани в опити за нелегално обезлесяване на земи за отглеждане на добитък.

От Inpe показаха, че са записали повече от 74 000 пожара сред януари и август - най-големия брой, откогато стартира преброяване през 2013 година От института допълниха, че от четвъртък насам са засекли повече от 9500 пожара, най-вече в региона на Амазония.
 Новият президент на Бразилия заплашва тропическите гори на Амазония
Новият президент на Бразилия заплашва тропическите гори на Амазония

Подкрепян е от лобито на агробизнеса

За съпоставяне, през същия интервал на 2018 година е имало малко повече от 40 000 пожара. Най-лошата скорошна година обаче е била 2016 година с над 68 000 пожара в този интервал.

Болсонару отхвърли последните данни, казвайки, че това бил " сезонът на горенето ", когато фермерите палят огън за изчистване на земята. " Преди бях именуван Капитан резачка. Сега съм Нерон, подпалвайки Амазония ", разяснява той.

Информациите за увеличение на горските пожари идват на фона на рецензии към политиките на Болсонару във връзка с околната среда. Според учените Амазония е претърпяла загуби с ускорени темпове, откогато президентът встъпи в служба през януари, като политиките му поддържат развиването в ущърб на опазването.
 Последният владетел на гората – изчезващата Амазония
Последният владетел на гората – изчезващата Амазония

Фирми за дърводобив, златотърсачи, наркокартели...

През последното десетилетие предходните държавни управления съумяха да лимитират обезлесяването с дейности на федералните организации и система от санкции. Ала Болсонару и неговите министри разкритикуваха наказванията и понижиха конфискациите на дървен материал и присъдите за екологични закононарушения .

Миналия месец дяснопопулисткият държавен глава упрекна шефа на Inpe, че лъже за мащаба на обезлесяването в Амазония и че се пробва да подкопае държавното управление. Това стана, откакто Inpe разгласява данни, показващи 88% нарастване на обезлесяването там през юни в съпоставяне със същия месец преди година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР