В актуализацията на бюджета има силен социален момент. Към предвидените

...
В актуализацията на бюджета има силен социален момент. Към предвидените
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: В актуализацията на бюджета има силен социален момент

В актуализацията на бюджета има мощен обществен миг. Към плануваните при започване на годината 20 милиарда лева в този момент прибавяме още съвсем 2 милиарда обезщетения. Това съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от " Българска социалистическа партия за България " и зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия проф. Румен Гечев. Той обясни част от ограниченията: " По отношение на работещите млади фамилии с деца усилваме данъчните отстъпки с 1500 лева на дете. Правим и една първа и забележителна стъпка в смяна на несправедливата пенсионна система. Първо, усилваме минималната пенсия на 467 лева, и второ, разрушаваме хармониката към правдивост към по-висока междинна и по-висока оптималната пенсия, която отива на 2000 лева месечно, а от първи октомври ще стане 3400 лева "
По неговите думи бюджетът е рационален, като във връзка с държавен дълг и недостиг е доста по-добре от средноевропейските индикатори. " Политиката на обезщетения на държавното управление. Без никакво изключение, всички страни членки на Европейски Съюз организират такава политика. Даже частта от Брутният вътрешен продукт, която отива за обезщетения в България, е малко по-ниска от междинните индикатори на Европейски Съюз. А френското държавно управление реши да отдели 40 милиарда евро и да сложи таван на цените на природния газ и електричеството. Казвам го, тъй като имаше критици, които обясняваха по какъв начин концепцията на Българска социалистическа партия за таван на някои цени ще докара до недостиг и е неразумна. А ние предлагахме, и нашата концепция бе подкрепена от част от сътрудниците ни, това, което вършат Франция и други европейски страни ", разяснява проф. Гечев.
Според него е вярно решението на министъра на финансите да изтегли нов дълг от 3 милиарда лева в този момент, до момента в който лихвите са към момента ниски, и няма нищо притеснително в това.
" Конгресът на Българска социалистическа партия е решил да влезем в еврозоната, само че въпросът е по кое време и при какви условия. В този смисъл в този момент ние дърпаме спирачката и споделяме: " Момчета, дайте да се спрем малко и да създадем сметките ". Въпросът е по кое време ние влизаме в еврозоната и какви са последствията за България. Доклада на Европейска комисия, съгласно който България не покрива условията на еврозоната, проф. Гечев разяснява по този начин: " Този отчет е безсрамен. Страните, които ни размахват пръст, имат по-висок дълг от нас, имат висока инфлация, имат по-голям бюджетен недостиг. На какво съображение на нас ни размахват пръст, в случай че те не си извършват личните критерии? "

Планират 11% инфлация

В бюджета има спомагателни доходи от 1 милиарда 645 млн. лева нето, против които има планувани спомагателни разноски, свързани с антикризисните ограничения. Това сподели финансовият министър Асен Василев след експертен съдружен съвет за актуализацията на бюджета, извършен късно в петък вечерта.
Според договореностите, признати там, бюджетният недостиг остава 4,1% и се резервира салдото. " Бюджетът е плануван при 2,9% растеж на Брутният вътрешен продукт и малко под 11% инфлация ", сподели Василев. Лимитът на нов държавен дълг се подвига от 7,3 милиарда на към 10 милиарда лв. с актуализацията на бюджета. Предложенията са от 1 юли да влязат в действие ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лв., да отпадне Данък добавена стойност върху хляба, да се вкарат обезщетения за цената на горивата към крайните консуматори, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.
По-рано вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи в коридорите на Народното събрание, че не се плануват спомагателни средства в бюджета за нарастване на заплатите. Според него пари за по-високи заплати има, само че след оптимизации. В бюджета не се възнамерява смяна на оптималния застрахователен приход и минималната работна заплата, макар че синдикатите упорстват за повдигане и на минималната заплата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР