В акция за почистване на връх Еверест Китай събра 8,5

...
В акция за почистване на връх Еверест Китай събра 8,5
Коментари Харесай

Китай почисти 8,5 тона боклуци от Еверест

В акция за разчистване на връх Еверест Китай събра 8,5 тона отпадъци, оставени от възходящия брой гости, съобщи Ройтерс, базирайки се на локалното държавно издание " Глоубъл таймс ".

Ентусиасти от целия свят, стичащи към най-високия връх на планетата на границата сред Непал и Тибет - самостоятелен район в Китай, всяка година оставят след себе си тонове отпадък, предава Българска телеграфна агенция.

Екип от 30 души е почистил 5,2 тона домашен боклуци, 2,3 тона човешки екскременти и един звук негодно профилирано съоръжение.

Според участниците в почистването задачата е съвсем толкоз тежка, колкото и изкачването на самия връх.

През миналогодишния сезон 202 души са изкачили Еверест от страната на Тибет и 446 - от страната на Непал. Хиляди туристи са посетили базови лагери и от двете страни.

В резултат на световното стопляне топящите се ледове разкриват голямо количество отпадъци, оставяни десетилетия наред от катерачите. Китай, Непал и Индия поставят съществени старания за разчистване на въздуха, водата и почвата в региона. Преди няколко години непалските и тибетските управляващи вкараха избрани условия към алпинистите за събиране на отпадък и санкции за неспазването им. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР