В акция за почистване на връх Еверест Китай събра 8,5

...
В акция за почистване на връх Еверест Китай събра 8,5
Коментари Харесай

Китай почисти 8.5 тона боклуци от Еверест

В акция за разчистване на връх Еверест Китай събра 8,5 тона отпадъци, оставени от възходящия брой гости, съобщи Ройтерс, базирайки се на локалното държавно издание "Глоубъл таймс ".
Ентусиасти от целия свят, стичащи към най-високия връх на планетата на границата сред Непал и Тибет - самостоятелен район в Китай, всяка година оставят след себе си тонове отпадък, предава Българска телеграфна агенция.
Екип от 30 души е почистил 5,2 тона домашен боклуци, 2,3 тона човешки екскременти и един звук негодно профилирано съоръжение.
Според участниците в почистването задачата е съвсем толкоз тежка, колкото и изкачването на самия връх.
През миналогодишния сезон 202 души са изкачили Еверест от страната на Тибет и 446 - от страната на Непал. Хиляди туристи са посетили базови лагери и от двете страни.
В резултат на световното стопляне топящите се ледове разкриват голямо количество отпадъци, оставяни десетилетия наред от катерачите. Китай, Непал и Индия поставят съществени старания за разчистване на въздуха, водата и почвата в региона. Преди няколко години непалските и тибетските управляващи вкараха избрани условия към алпинистите за събиране на отпадък и санкции за неспазването им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР