В Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) липсва документ, удостоверяващ лицензирането

...
В Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) липсва документ, удостоверяващ лицензирането
Коментари Харесай

Румен Петков: В АЯР липсва документ за лицензирането на ядрено гориво на „Уестингхаус

В Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) липсва документ, удостоверяващ лицензирането на нуклеарно гориво на „ Уестингхаус ", както и параметрите по контракта за доставка на свежо нуклеарно гориво. Това излиза наяве от отговор на Агенцията по заявление по ЗДОИ от страна на Политическа партия АБВ. Това заяви пред медиите в Плевен ръководителят на партията Румен Петков, оповестиха от нейния пресцентър.

В текста на писмото на АЯР до АБВ се споделя:
„ …На база на нaличната все още информация Ви уведомяваме, че претенции и документи, свързaни c лицензирaне на гориво, създадено от „ Уестингxаус Електpик Швеция АБ ", към този момент не ca постьпвали в АЯР, надлежно не ca издавани aдминистративни актове c посоченото нагоре наличие.. “

„..Агенцията за нуклеарно контролиране не взе участие в договаряния и в сключването на контракти c снабдители на свежо нуклеарно гориво, включително такива сред „ АЕЦ Козлодуй " ЕАД и „ Уестингхаус Електрик Швеция АБ ", и не може да даде информация по този въпрос... “

Румен Петков акцентира тревогата на горните обстоятелства и добави, че те засягат директно сигурността на нуклеарната ни енергетика. Той още веднъж уточни отговорността за това на президента Радев.

Председателят на Политическа партия АБВ неведнъж декларира, че подписването на въпросния контракт е противоконституционно, каквото е и мнението на Агенцията за нуклеарно контролиране и на АЕЦ „ Козлодуй “. Той е безапелационен, че налице е недодялан напън, а промяна на горивото за реакторите на нуклеарната ни централа излага на риск освен България, само че и целия район. Тази опасност за сигурността е и повода АБВ да сезира Международната организация за нуклеарно контролиране по договорите за нуклеарно гориво с „ Уестингхаус “ и „ Фраматом “. 

Петков още веднъж настоя за подготовка на Енергийна тактика и в нея с водещо и основно място би трябвало да бъде построяването на четири реактора – двата в Белене и обмисляне и създаване на два в Козлодуй “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР