В АГ болница на 21.10.2020г. по спешност постъпва пациентка на

...
В АГ болница на 21.10.2020г. по спешност постъпва пациентка на
Коментари Харесай

Лекари от АГ болница Варна спасиха живота на млада родилка след тежко усложнение

 В АГ болница на 21.10.2020г. по неотложност постъпва пациентка на 21 години бременна в 31 г.с.. По време на прегледа се установяват извънредно високи стойности на артериалното кръвно налягане. Заради бързата реакция на доктор Евгения Георгиева и вярно поставената диагноза Прееклампсия, пациентката се приготвя за незабавно оперативно родоразрешение. В хода на подготовката за интервенция тя оповестява за мощно понижено зрение, съвсем до слепота и настъпило кървене (абрупцио на плацентата).

В акушерството, прееклампсията е затруднение на бременността и клинично се демонстрира с хипертония и протеинурия с или без съществуване на патологични отоци, високо рисково положение, което заплашва живота на майката и детето. Ако не се откри в точния момент може да аргументи кома или гибел на майката и плода – преди, по време или след раждане. Това е безспорна индикация за оперативно раждане (Цезарово сечение).

Пристъпва се към незабавно оперативно родоразрешение по витални индикации за майката и плода. Състоянието на пациентката е било придружено от съществено кръвотечение по време на секциото, вследствие на отлепването на плацентата. Стига се до положение на ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия), което е една от най-опасните компликации в акушерството, съпроводена от нарушавания на кръвосъсирването и микроциркулацията с следваща полиорганна непълнота.

ДИК синдромът протича в три етапи и изисква предприемане на животоспасяващи сложни дейности от страна на медицинските екипи. Предприетите своевременни реанимационни дейности на екипа от акушер-гинеколози доктор Евгения Георгиева и доктор Боян Георгиев и анестезиолога доктор Али Селиман, стабилизират положението на пациентката.

След интервенцията са осъществени консултативни прегледи с офталмолог от СБОБАЛ – Варна. Поради бързата и съответна здравна интервенция зрението на пациентката е избавено.

Благодарение на навременната и високо-квалифицирана здравна помощ на лекарите от АГ болница, пациентката са изписана в положително общо положение. Поради преждевременното раждане новороденото продължава да се лекува в неонатологично поделение, като положението му е устойчиво и скоро ще бъде изписано.

Ръководството на АГ Болница благодари на сътрудниците от СБОБАЛ – Варна (Очна болница) и УМБАЛ " Св. Марина “ за съдействието.

Благодарности за екипа от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози за професионализма, отдадеността и човечността към нашите пациенти!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР