В афганистанската столица Кабул се събраха стотици протестиращи, които настояват

...
В афганистанската столица Кабул се събраха стотици протестиращи, които настояват
Коментари Харесай

Талибаните оглавиха протест с автомати и фотоапарати |

В афганистанската столица Кабул се събраха стотици протестиращи, които упорстват за топене на активите на страната, предава Асошиейтед прес .

Беше проведено и протестно шествие, което мина през централните улици в столицата, стигайки до затвореното посолство на Съединени американски щати.

Protests are currently taking place in Kabul`s Abdul Haq Charahi against the freezing of money by sensible Afghan youth, whites and children.
It called on the United States to release the frozen money of the Afghan people.
— مدثر عزام/Modaser Aezam (@modaser036)
Демонстрантите носеха плакати с надписи " Позволете ни да ядем " и " Върнете ни парите ", изписани на арабски и британски език.

Протестът беше подсилен от държавното управление на талибаните. Ясен знак за това даде и обезпечената защита. Нещо повече, в обществените мрежи се появиха изказвания, че държавното управление е принудило десетки хора да се включат в митинга.

Shame on all foreign journalists based in Afghanistan if they don’t cover this genuine protest. They covered broken signs at Kabul airport & if they don’t cover these protests then it shows their hypocrisy.
— Hamza ilyas (official) حمزه الیاس (@hamzailyas313)
Протестите освен, че са проведени от талибаните, само че и се разпространяват от тях. Видеа в Туитър демонстрират по какъв начин иззетите от бунтовниците коли на американците предвождат митинга. Представители на талибаните пък са в първите редици и с изключение на оръжия, носят и фотоапарати и мобилни телефони, с които излъчват онлайн.

Protest in Kabul, demands to unfreeze the frozen funds
— Nawid Qateh (@naveedqateh)
Тези обезверени ходове на новите ръководещи целят да понижат интернационалния напън против тях посредством възобновяване на финансирането и размразяването на активите на страната под предлога за глада и филантропичната рецесия, породена от Запада.

Как стартира всичко?

Милиардите долари от активите на страната в чужбина, най-вече в Съединени американски щати, бяха замразени, откакто талибаните поеха контрола над страната в средата на август. Силно подвластната от непозната помощ стопанска система на страната беше ударена наново след като Западните сили стопираха помощите за Афганистан, а Световната банка и Международният валутен фонд прекратиха заплащанията. (Една нация се смята за подвластна от непозната помощ, когато 10% или повече от нейния БВП идва от непозната помощ; в тази ситуация на Афганистан към 40% от Брутният вътрешен продукт е интернационална помощ, сочат данни на Световната банка.)

Това докара до задълбочаващата се икономическа криза  и увеличаващия се брой на гладуващите. В края на октомври. Експертите предвидиха още, че от недохранване ще бъдат наранени над 3,2 млн. деца под 5 години.

Ефектите


На фона на икономическата рецесия държавните чиновници, от лекари и учители до служители, не получават заплати от месеци. Междувременно банките лимитират и размера на парите, които могат да бъдат теглени от към момента съществуващите сметки. 

Всичко това принуди десетки афганистанци продават имуществото си, с цел да си купят храна. Зачестиха и уредените бракове, за които се изисква огромна зестра за девойките.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР