В Афганистан днес се провеждат избори за президент.Около 9,6 млн.

...
В Афганистан днес се провеждат избори за президент.Около 9,6 млн.
Коментари Харесай

Афганистанците избират президент при засилени мерки за сигурност

В Афганистан през днешния ден се организират избори за президент.

Около 9,6 млн. афганистанци имат право на глас. 5373 изборни наказания ще бъдат отворени при засилени ограничения за сигурност. За сигурността в изборния ден ще се грижат над 72 000 членове на афганистанските сили за сигурност.

Изборите костват на афганистанските управляващи 150 милиона $, от които държавното управление е осигурило 90 милиона, а останалите са от интернационалните донори, отбелязва ДПА.

Надпреварата за президентския пост ще е сред 14 претенденти, откакто четирима се отхвърлиха от присъединяване. Сред тях са актуалният президент Ашраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, показва Ройтерс.

Анализатори чакат Гани да завоюва втори петгодишен мандат. Той е учил в чужбина, представител е на пущунското болшинство и е прекарал по-голямата част от живота си зад граница, където е работил и в Световната банка. След свалянето на режима на талибаните Гани се връща в родината си и е назначен министър на финансите от тогавашния президент Хамид Карзай.

Кандидатира се за държавен глава през 2009 година, само че без триумф. Пет години по-късно обаче е определен на поста. Гани поема ръководството на страната, откакто по-голямата част от задграничните сили напуснаха Афганистан, и без тяхната поддръжка неговото държавно управление мъчно се оправя с битката с талибаните.

Основният му противник Абдула Абдула, който по обучение е доктор, първо е бил от антикомунистическата опозиция. След това той се причислява към Ахмад Шах Масуд, който оглавява подкрепяна от Съединени американски щати муджахидинска група, сражаваща се против руските войски през 80-те години на предишния век.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР