В Административния съд във Варна е образувано дело по жалба

...
В Административния съд във Варна е образувано дело по жалба
Коментари Харесай

Кметът на варненския район „Приморски“ обжалва решението за предсрочно прекратяване на пълномощията му

В Административния съд във Варна е формирано дело по тъжба от Николай Желязков против решение на Общинската изборна комисия (ОИК) във Варна, с което предварително са прекъснати пълномощията му като областен кмет на регион „ Приморски “ в града, оповестиха от пресслужбата на съда.

От съда се желае да анулира напълно обжалваното решение, като погрешно и незаконосъобразно . Има и изключително искане за прекъсване осъществяването на решението за интервала до изговаряне на съда по жалбата с влезнал в действие акт.

В жалбата се акцентира като аргумент, че Николай Желязков е бил нает като ликвидатор по контракт за правна отбрана и подпомагане в качеството му на юрист. Твърди се, че активността му на ликвидатор в „ Контекст плюс “ ЕООД е била неразделна част от работата му като юрист, а не независима изолирана активност или активност по занимание.

Била му е предоставена по контракт за правна помощ, според Закона за адвокатурата и точно заради качеството му на юрист е прекъсната, посредством подадено от жалбоподателя заявление на 12 декември 2023 година до Варненската адвокатска гилдия (ВАК) и следващо решение на колегията, считано от 13.11.2023 година, написа в известието на съда.

Николай Желязков прави извод, че след прекратяването ѝ и след преустановяване на контракта му за правна отбрана и подпомагане , по който е назначен, няма по какъв начин да продължи да работи и като ликвидатор, защото ликвидаторската му активност е била част от активността му на юрист. В жалбата се твърди, че въпреки да не е било наложително, Николай Желязков е уведомил съответно, както ръководителя на Общинския съвет във Варна, по този начин и ОИК-Варна, за осъщественото от него преустановяване на несъвместимости.

Според жалбоподателя, съображение за настояването за прекъсване на предварителното осъществяване на процесното решение е от категорията на мъчно поправима щета, заради заплахата от затормозяване активността на администрацията за интервала на делото и тъй като му се нарушава правото на труд, прецизират от пресслужбата на съда.

На 11 февруари Общинската изборна комисия (ОИК) във Варна излезе с решение за предварително преустановяване на пълномощията на кмета на регион „ Приморски “ в града Николай Желязков.

Комисията анулира издаденото му уверение за определен за областен кмет на регион „ Приморски “ в изборите за общински съветници и кметове, извършени на 29 октомври 2023 година в община Варна.

От комисията напомнят, че е получен сигнал от 29 януари по отношение на несъответственост на Николай Желязков като областен кмет на регион „ Приморски “, община Варна, а към сигнала е приложена разпечатка от Търговския указател за вписването му в качеството на ликвидатор на сдружение „ Контекст плюс “ ЕООД и е изложено искане ОИК да направи инспекция, след което да упражни пълномощията си по член 42 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) по отношение на предварително преустановяване на пълномощията му като областен кмет на регион „ Приморски “.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР