В Административен съд-Враца са образувани 8 административни дела по протести

...
В Административен съд-Враца са образувани 8 административни дела по протести
Коментари Харесай

След протести на Окръжна прокуратура-Враца: Образуваха 8 дела против разрешения за строеж на МВЕЦ

В Административен съд-Враца са формирани 8 административни каузи по митинги на Окръжна прокуратура-Враца срещу позволения за градеж на Малка водно електрическа централа, издадени от гл. архитекти на Общините Мездра, Роман, Хайредин и Криводол, оповестиха от съда.
В митингите са изложени изказвания за незначителност на тези позволения, защото дребните водно електрически централи са построени без учредено право на градеж по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност и Закона за енергетиката и е отправено искане към съда да бъде прогласена нищожността им заради основни несъгласия с материалния закон.
По 3 от делата съдът е постановил решения и това са:
Адм. д. № 458/2021 година, формирано по митинг на ОП-Враца, срещу Разрешение за градеж № 69/29.06.2011 година на Гл. проектант на Община Мездра за градежа на Преливник – първи стадий от строителството на Малка водно електрическа централа „ Царевец “ на р. Искър;
Адм. д. № 478/2021 година, формирано по митинг на ОП-Враца срещу Разрешение за градеж № 16/16.09.2009 година на Гл. проектант на Община Хайредин за строителството на Малка водно електрическа централа „ Елена “ на р. Огосат;
Адм. д. № 484/2021 година, формирано по митинг на ОП-Враца срещу Разрешение за градеж № 3/15.05.2003 година, издадено от Гл. проектант на Община Роман за градежа на Малка водно електрическа централа „ Искра “.
След обстоен разбор на ангажираните по тези каузи доказателства, съдът е открил, че разрешенията са издадени в сходство с относимите условия на Закон за устройство на територията, Закон за водите и ЗЕ, настоящи към датата на издаването им, след показване на всички законовоизискуеми документи, въз основа на утвърдени по реда на Закон за устройство на територията и Закон за водите капиталови планове и след осъществяване на нужните предшестващи административни процедури.
В митингите е декларирано искане само и единствено за оповестяване на нищожността на разрешенията за градеж и при неналичието на основни несъгласия с материалния закон, които да квалифицират тези актове като оскъдни, митингите са отхвърлени, като неоснователни.
По трите решения са постъпили касационни митинги и въпросите следва да бъдат дефинитивно позволени от Върховен административен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР