В абсурдна ситуация попадат бъдещите шофьори, на които им предстои

...
В абсурдна ситуация попадат бъдещите шофьори, на които им предстои
Коментари Харесай

Новите шофьори остават без книжки

В неуместна обстановка попадат бъдещите водачи, на които им следва да получат удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство. БЧК прекрати до 21 декември курсовете си по оказване на първа долекарска помощ, в това число и за кандидат-шофьорите. Шофьорските курсове и изпитите за приемане на удостоверение за правоуправление обаче не са спрени. Така бъдещите водачи, даже да устоят изпита пред ДАИ, не могат да получат книжките си от КАТ поради липса на уверение от БЧК.

“Със заповедта на министъра на опазването на здравето са анулирани всички курсове в страната и БЧК, като виновна институция, спря курсовете на кандидат-водачите на моторни транспортни средства, които се вършат персонално в нашите обучителни кабинети. Това може да сътвори дискомфорт на хората, които желаят незабавно да получат шофьорската си брошура, само че да не забравяме, че здравето е над всичко. Затова здравният министър направи тази заповед и ние всички сме длъжни да се подчиним”, сподели в утринния блок на Българска национална телевизия доктор Надежда Тодоровска - заместник-генерален шеф на БЧК.

Тя акцентира, че курсовете за първа долекарска помощ са за хора, от които се чака да оказват помощ при пътен случай. В осемте образователни часа има процедура върху манекени, което прави отдалеченото образование невероятно.

“На пръв взор това са обикновени неща, само че те избавят човешки живот”, подсети доктор Тодоровска.

В диалога са включи и Красимир Георгиев - ръководител на УС на Асоциацията за квалификацията на автомобилистите в България.

“Разминаването е голямо - споделяме, че имаме пазарна стопанска система, но не напълно. В изискванията на пазарна стопанска система монополът е неприемлив, а страната и съответните органи са главен стожер това да не става. Те обаче основават най-безцеремонно един монопол. Уважавам БЧК като доста сериозна организация, без която не може, само че това почитание стига дотук”, безапелационен беше той.

По думите му образованието е било прекъсвано от БЧК още преди да се наложи отчасти затваряне на страната.

“Те могат да го прекъсват, да го възобновяват, тъй като няма други. Доколко е легален този миг в наредбата, където е записано, че единствено БЧК може да прави тези курсове, е въпрос, по който ние ще се обърнем към държавното управление. Ако не се реши въпросът, ще потърсим решението в съда”, предизвести Георгиев в ефира на националната телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР