В абсурден фарс се превърна днешното заседание на 47 парламент.

...
В абсурден фарс се превърна днешното заседание на 47 парламент.
Коментари Харесай

„Промяната“ избяга от парламентарен контрол: Може ли да обявим минута мълчание за това правителство?!

В неуместен фарс се трансформира днешното съвещание на 47 парламент. Причината - упоритостта на ръководещите, водени от „ Продължаваме промяната ", които при започване на деня гласоподаваха наложително да има парламентарен надзор, оповестява actualno.com.

Заради всички диспути и парламентарни хватки по дневния ред - удължаването на Бюджет 2021 година до края на март, 2022 година и състава на КЕВР (и там се стигна до абсурд), парламентарният надзор почна чак в 20:30 часа. При самото гласоподаване на дневния ред категорично беше признато парламентарният надзор да е до 23:58 часа. Но всичко се разпадна, откакто почнаха да се появяват учредения министри да отсъстват. За трима от тях това се случи с публични уведомления, по надлежния ред.

Първи беше вицепремиерът Асен Василев, който беше втори подред в контрола - имал неотложни служебни задължения. Последва го вътрешният министър Бойко Рашков - поради здравословен проблем, без да стане ясно какъв е. А когато пристигна ред на министъра на защитата Стефан Янев и той също не пристигна поради " служебни задължения ", се оказа, че нито един от идващите министри не е в зала. Ще изясним какви са били неотложните служебни задължения, които са публично оповестени. Ще бъде поискано пояснение на тези министри, които не пристигнаха без пояснения, дадоха обещание ръководещите. Ще предложим идващият път парламентарният надзор да е 3 часа и 40 минути. Не можем в този момент да го гласуваме, няма кворум.

„ Нямаме с какво да продължим “, призна унижението ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, който даде обещание повишен парламентарен надзор идващия път с толкоз време, колкото в този момент остана неизползвано поради неналичието на опция да се задават въпроси към министри.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков не пропусна да каже за всички приказки по какъв начин смяната значи парламентарна република. Сега трябваше да се обадите на правосъдния министър Надежда Йорданова, да я разсъните и да пристигна откъдето е (бел. ред. - след формалното съобщение на министъра на защитата Стефан Янев идващ на ред в програмата на контрола беше Йорданова).

„ Единият болен, другият има неотложни въпроси, третият да не споделям къде е “, иронизира Ненков. Колегата му от ГЕРБ Христо Гаджев подсети, че по устав всички министри, които в този момент ги няма, следва да дойдат да обяснят в период от 10 дни къде са били. Още преди този момент той изрази съществено терзание с неприкрита подигравка къде е Янев и какви са тези служебни задължения измежду нощ, поради кое министерство му е подопечно. Припомняме, че през днешния ден горещата тематика на деня беше България, НАТО и Русия!

„ Много е късно, смяната към този момент спи. Нека вмъкнем една изключителна точка в дневния ред и да гласуваме за зеления документ “, приканиха от " Възраждане ". А водачът им Костадин Костадинов попита: „ Може ли да обявим минута безмълвие за това държавно управление “. Дойде съобщение за отмора, само че имаше възражения, че това не стана по устав. След това Костадинов зае парламентарната естрада без да е получил публично думата от водещия съвещанието и описа по какъв начин Великата френска гражданска война почнала откакто кралят разпуснал Народното събрание, а част от депутатите отказали да си тръгнат. Последваха вербални нападки - по какъв начин Костадинов взема думата от трибуната, без да има позволение и течащо съвещание. В последна сметка, без публично да е изцяло изтекло времето на парламентарния надзор, на съвещанието беше комплициран край.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР