В 9 часа бяха отворени храмовите порти и ще останат

...
В 9 часа бяха отворени храмовите порти и ще останат
Коментари Харесай

Над 12 часа продължи поклонението пред патриарх Неофит, хиляди се простиха с него

В 9 часа бяха отворени храмовите врати и ще останат отворени през целия ден, до момента в който има хора, които желаят да се сбогуват с патриарх Неофит.  

Сред пристигналите да се поклонят пред паметта на ръководителя на Българската православна черква бяха президентът Румен Радев, министър председателят Николай Денков, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, основният мюфтия Мустафа Хаджи, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, столичният кмет Васил Терзиев, някогашният началник на пожарната Николай Николов, общинският консултант Антон Хекимян, зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев и мн. др. 

Цялото църковно духовенство също се събра, с цел да изпрати в последния му земен път Негово Светейшество.

Снимки от поклонението

Ковчегът с тялото на патриарх Неофит е подложен в центъра на патриаршеската катедрала, а към него има бели цветя. Пред ковчега е комплициран портрет на Негово Светейшество. В храма участват митрополити от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия, епископи и духовници. За опелото и погребението се чакат да дойдат и Вселенският патриарх Вартоломей и делегации на Поместните православни църкви .  

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков
Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Росен Желязков
Снимка: БТА

Главният мюфтия Мустафа Хаджи, откакто   отдаде респект към починалия началник на Българската православна черква съобщи, цитиран от Българска телеграфна агенция: " Негово Светейшество патриарх Неофит напусна този свят и това е загуба освен за християните, само че и за целия български народ. Той ръководеше Българската православна черква с мъдрост и аз съм уверен, че той сложи едни основи, след които тази мъдрост ще продължи да съществува и ще съпътства целия български народ, тъй като, когато един човек направи нещо положително, даже и той да си отиде, това положително остава след него ". Главният мюфтия добави още: 

" Ние всички скърбим за патриарх Неофит, няма по какъв начин един подобен доблестен човек, когато ни напусне, да не обръщаме внимание на това. Вярващите сме уверени, че гибелта не е края. Смъртта е една граница, когато човек я премине, минава в друго измерение и ние се надяваме тези негови добрини да бъдат запомнени от целия български народ ". 

Главният мюфтия Мустафа Хаджи
Снимка: БТА

Вицепремиерът Мария Габриел
Снимка: Булфото

" Не единствено България, а и целият православен свят загуби своя нравствен водач. Бог да го елементарни нашия отец -негово светейшество българският патриарх Неофит. Рядко срещан, добродушен добротворец. Истински нравствен архипастир. Той извърши със смисъл новозаветната христова заповед да любите един другиго, тъй като той обичаше паството си. Ще запомним патриарха като същински нравствен лидер ", сподели пред публицисти заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев откакто се поклони пред тленните остатъци на патриарх Неофит.

Зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев
Снимка: БТА

С отслужването на трисагий стартира през днешния ден поклонението пред тленните остатъци на Негово Светейшество в " Св. Александър Невски ".

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави заупокойната молитва, като бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополитите: Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум и Старозагорски Киприан, както и Техни Преосвещенства епископите: Мелнишки Герасим - основен секретар на Светия синод, Белоградчишки Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски Исаак - втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, архимандрит Никодим, свещеници от София и протодяконите - Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруноски.

" Той е като ангел на Светата черква и съблюдавайки нашето православно обучение знаем, че Бог е Бог на живия, не на мъртвия и се надяваме той да има дръзновението... Царството Божие за нас ", сподели митрополит Йоан.

Патриарх Неофит ще бъде заровен зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на храм " Св. Неделя " , заяви пред публицисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, откакто се поклони пред тленните остатъци на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, откакто прекара в лечебното заведение над четири месеца поради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в тъга църковни чиновници, политици и общественици.

Пренареди се и политическият дневен ред, а президентът Радев отсрочи връчването на мандат за сформиране на държавно управление. " В тези дни на всеобщо примирение и поклонение пред неговата памет политическите пристрастености са неуместни ", уточни президентът. 

Правителството разгласи двудневен печал за кончината на патриарха - на 15 и 16 март. 

В събота в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено умрелия предстоятел на БПЦ-БП ще стартира след нейния край. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " до митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена. 

Снимка: БТА

Снимка: Булфото

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде краткотраен наместник до вторник или сряда през другата седмица, когато публично ще бъде определен наместник-председател на Светия синод. Той, дружно със Светия синод, ще организира избора за нов български патриарх. 

Вчера митрополити от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) и свещенослужители се поклониха пред тленните остатъци на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма " Св. Марина ", в двора на Софийската митрополия.

Снимка: Булфото

Сред пристигналите да си вземат последно довиждане с Негово Светейшество беше и дългогодишният шеф на пожарната Николай Николов
Снимка: Булфото

Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх Неофит. В храма " Св. Марина " беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната работа се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влизат и миряни, които да изразят своята респект и да се простят с българския патриарх Неофит.

Арх. Пламен Мирянов-син
Снимка: Булфото

Водещата на " Референдум " по Българска национална телевизия Добрина Чешмеджиева
Снимка: Булфото

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев
Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР