В 72% от случаите досега победителят в Гран При на

...
В 72% от случаите досега победителят в Гран При на
Коментари Харесай

В Испания обикновено печели първият на старта

В 72% от случаите до момента спечелилият в Гран При на Испания на пистата до Барселона е водачът, стартирал от полпозишън. Години наред каталунското трасе беше знак на надпревари като процесии - без изпреварвания и офанзиви, като даже имаше съревнования с едно само изпреварване от старта до финала. Миналата година беше едно от дребното изключения - Шарл Леклер започва първи, само че успеха беше за Макс Верстапен.

С въвеждането на DRS-системите ситуацията се промени и изпреварванията се усилиха, само че най-удобното място за сполучливи офанзиви си остана същото - краят на стартфиналната права и зоната за прекъсване за първия завой. С отпадането на шикана преди последния завой ще е допустимо по-ранно ускоряване и по-висока скорост на правата, което пък ще даде повече благоприятни условия на атакуващите, които обаче ще би трябвало да са доста по-агресивни в зоната за прекъсване.

Най-успешните водачи в историята на надпреварата до Барселона са Михаел Шумахер и Люис Хамилтън, като двамата 7-кратни международни първенци имат по 6 победи. Интересното е, че 5 от тези 6 победи на Хамилтън там са поредни - сред 2017 и 2021 година. Макс Верстапен има две победи в Барселона - през 2016, която беше първата му във Формула 1 и през предходната година.
 Васьор: В Барселона ще забележим същинското ни движение Васьор: В Барселона ще забележим същинското ни движение
При тимовете най-успешен е отборът на Ферари - 12 победи, само че последната е през 2013 с Фернандо Алонсо, Мерцедес има 9, а Макларън и Уилямс - по 8, надлежно през 2005 и 2012.
 Ред Бул: Другите мъчно ще копират пода на RB19 Ред Бул: Другите мъчно ще копират пода на RB19
Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР